I drvene podove možete osvježiti

Evo kako do novog drvenog poda bez majstora!

 hunker.com
Iako mnogi smatraju da je bojenje drvenog poda grijeh, ponekad nema drugog načina da podarimo još koju godinu svojim istrošenim drvenim podovima. Obojeni drveni pod može izgledati jednako atraktivno kao i prirodni, a u nekim slučajevima može izgledati i bolje. Uz to, boju je lakše održavati nego prirodnu podnu oblogu. Kad boja izblijedi, jednostavno nanesite osvježavajući novi premaz

Od ulaza u kupaonicu pa sve do dnevnog boravaka, drveni pod je središnje mjesto interijera. Parket je omiljen u stanovima više nego ikad prije jer pruža toplinu i potpuno je prirodan, baš kao što je u vikendicama i kućama za odmor popularan robusniji, ali jednako topao seljački pod. Kakav krajnji dojam želimo postići ovisi o sastavu, boji, načinu postava i dimenziji drvenih obloga. Iako se na tržištu nudi velik izbor drvenih podova, nismo uvijek spremni ulaziti u velike investicije, a promjena je ponekad nužna. Dakle, što napraviti ako želimo zadržati drveni pod, ali bismo ga "malo" osvježili? Uz standardno brušenje, bajcanje i lakiranje, možemo ga i obojiti. Danas postoje boje za sve pa tako i za drvene podove. Stoga, ako se odlučite obojiti podove u maloj ljetnoj kući ili stanu postupak je jednostavan i sve možete napraviti sami uz pomoć ovih savjeta. I ne dajte se smesti. Prirodna boja drva je šik i mnogi će vam reći da je bojenje drva besramno, sve dok ne vide vaš rezultat.

monocoat.us

Danas ćemo vam pokazati kako obojiti dotrajali hrastov pod pokrivnim poliuretanskim lakom. Poliuretanski lakovi su dvokomponentni lakovi za profesionalnu ili polu profesionalnu uporabu. Koriste se za lakiranje drvenih površina u interijerima (namještaj, sobna vrata, zidne obloge...). Nanose se špricanjem nakon što se pripreme miješanjem dvije komponente. PU lakovi mogu biti transparentni ili pokrivni (puna boja), ali i temeljni ili završni lakovi. Pokrivni završni lakovi se mogu tonirati prema svim ton kartama (RAL, WC, CS, NCS), kao i prema uzorku. Temeljni lakovi služe za pripremu drvene površine i postizanje glatkoće. Završne lakove odlikuje površinska tvrdoća i kemijska otpornost. Završni lakovi dostupni su u različitim stupnjevima sjajnosti (mat, polumat, sjaj i visoki sjaj).

POSTUPAK
  1. Pod je poželjno prije bojenja pobrusiti, ako vam je brušenje komplicirano preskočite ovaj korak
  2. Uklonite drvene lajsne ili ih zaštitite pik trakom
  3. Usišite i temeljito obrišite pod kako biste uklonili svu prašinu i prljavštinu
  4. Ako želite poboljšati prianjanje boje, prvo nanesite temeljni premaz.
  5. Kada se temeljni premaz osuši, na manju površinu nanesite željenu boju i ostavite preko noći kako biste provjerili boju.
  6. Koristite poliuretan pokrovni lak na bazi ulja ili vode
  7. Nakon što rubove obojite četkom, nanesite tanki sloj valjkom
  8. Razvaljajte najmanje dva tanka sloja i ostavite najmanje 24 sata između slojeva
  9. Ako je potrebno, ugrijte prostor kako biste osigurali brže, suho sušenje
  10. Tijekom sušenja izađite iz prostora i držite prozore otvorene dok bojite podove . Također, ako možete nabavite respirator.

lizmarieblog.com

NAPOMENA

Pripazite da su slojevi koje nanosite zaista tanki, a bojenje obavite za lijepog vremena. Debeli sloj boje i vlaga mogu utjecati na rezultat. Boja može izgledati "naborano", zgrušano, tamnije i matirano.

U nastavku vam donosimo još inspirativnih primjera.

acatpeedonmydrywall.wordpress.com

ANNIE SCHLECHTER

clemaroundthecorner.com

designsoda.co.uk

leibal.com

coastalliving.com

frenchbydesignblog.com

frenchyfancy.com

archzine.fr

gravityhome.tumblr.com

janecoslick.blogspot.com

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:57