Trikovi naših baka

Evo kako izbijeliti rublje da bude savršeno bijelo!

Naslovna fotografija: Lijevo se nalazi požutjela jastučnica, a desno jastučnica osvježena bakinim svemoćnim izbjeljivačem. Čak i uz sav napredak tehnologije i inovacije, trikovi naših baka jedino funkcioniraju.

Nema ništa ljepše od svježe i lijepe bijele posteljine koja miriše na livadu i proljetni povjetarac... Unatoč reklamama koje obećavaju povratak bjeline naših plahti nakon tko zna kojeg pranja, s nezadovoljstvom pratimo kako polako, ali sigurno naše bijele plahte i zavjese počinju žutjeti. Čak i uz sav napredak tehnologije i brojne inovacije, ponekad su trikovi naših starih oni koji najbolje funkcioniraju, a jedan od njih pomoći će nam da izbijelimo svoje plahte, i to pomoću plave boje! Plavilo za pranje rublja koje se može nabaviti u drogerijama ili naručiti preko interneta pomoći će vam da vaše plahte ponovno zablistaju!

Pitate se zašto zapravo naše bijele tkanine požute s vremenom? Zato što nikad nisu ni bile bijele! Prirodni pamuk je prljavobijele boje, a da bi se dobio snježnobijeli efekt tkanine, najčešće se izbjeljuju ili čak boje u bijelo s malim udjelom plave u mješavini. Svaki put kad perete svoje bijelo rublje malo pomalo ta se plava otpušta, a prljavština i prirodna masnoća dodatno pospješuju gubitak osnovne boje. Pranje plavilom praksa je u sklopu koje se bijela tkanina trlja i ispire s malo razvodnjenog, netoksičnog i biorazgradivog plavog praha.

Stoljetni trik korištenja plavila za rublje najefektniji je i ekološki prihvatljiv način da izbijelite svoje bijelo rublje! Sigurnije za okoliš od klasičnog izbjeljivača, plavilo je sredstvo kojim osim izbjeljivanja možete i pojačati plavu boju vašeg izbijeljenog trapera ili indigo tkanina.

Kako koristiti plavilo za rublje

Razrijedite plavilo u vodi prema uputama - četvrtinu čajne žličice plavila pomiješajte s četiri šalice vode za veliku količinu rublja. Pri korištenju pripazite da ne koristite plastičnu zdjelicu i žlicu za miješanje, već staklo i metal jer će plavilo obojiti plastiku.

Dodajte rastopljeno plavilo posljednjem ciklusu ispiranja rublja. Ako imate perilicu za rublje s gornjim punjenjem, stavite tekućinu izravno u bubanj. Ako imate klasičnu perilicu rublja, dodajte tekućinu u dozirnu posudu taman prije zadnjeg ciklusa. U slučaju da vaša perilica ima sustav zaključavanja dozirne posude ili samih vrata perilice, morat ćete dodati razvodnjeno plavilo u samo pranje.

Kako biste izbjegli mrljanje odjeće, pričekajte da se bubanj napuni vodom prije nego što dodate plavilo kako bi se ono ravnomjerno rasporedilo.

Kod jako požutjele tkanine bit će potrebno više pranja kako bi se popravila njezina boja. Odolite porivu da dodate više plavila jer to neće pospješiti izbjeljivanje, nego će rezultirati u plavim mrljama ili u sivkastoj nijansi tkanine. Ako se to slučajno i dogodi, nemojte koristiti klasični izbjeljivač na tkanini jer će to samo učvrstiti učinak plave. Umjesto toga višak plave možete ukloniti potapanjem tkanine u mješavinu vode i amonijaka u omjeru 2:1. Pobrinite se da je prostorija u kojoj to radite dobro prozračena i nemojte koristiti izbjeljivač! Miješanje amonijaka i izbjeljivača ima otrovni učinak.

Izvor: Remodelista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:16