DEVET TOP TRIKOVA

EVO KAKO OČUVATI BOJU I MEKOĆU NAJDRAŽIH KOMADA ODJEĆE, RUČNIKA I POSTELJINE Ne započinjite ništa bez njih, a poslije ćete nam zahvaliti!

 

Postoji li ljepši miris u domu od čisto opranog rublja koji unosi svježinu u prostor? Osim tek koje mirisne svijeće, malo što može konkurirati tom divnom mirisu koji nas, kao u reklami, odmah prebacuje u proljeće i prirodu. Kako bi naše rublje zaista iz perilice izašlo čisto, mirisno i u odličnom stanju pomažu nam razni trikovi koji produžuju život našim najdražim komadima odjeće, a pritom čuvaju boju, mekoću i oblik naših tkanina. Danas vam donosimo njih devet koje možda niste znali, a koji će vam pomoći da održite svoje rublje u top formi.

Foto: glucksteinhome.com

 

Dubinski očistite svoje ručnike

Jeste li ikada primijetili da vaši čisti ručnici baš i ne mirišu čisto? Ili vam čini da ne upijaju vodu nakon tuširanja kao što su to nekada činili? Problem bi mogao biti u nakupljenom omekšivaču zbog kojeg su vaši ručnici tvrđi, smrdljiviji i slabije upijaju. To možete riješiti tako što ćete dubinski oprati svoje ručnike. Operite svoje ručnike na normalnom programu s vrućom vodom, s tim da pritom u bubanj stavite šalicu alkoholnog octa, a preskočite deterdžent i omekšivač. Nakon što završi program dodajte u bubanj pola šalice sode bikarbone i ponovno pokrenite klasični program s vrućom vodom, opet bez deterdženta i omekšivača. Kada program pranja završi stavite svoje ručnike normalno sušiti, a primijetit ćete da neugodnog mirisa više nema te da su meki kao da su novi!

Foto: Apartment Therapy

Zadržite bjelinu svog bijelog rublja

Ako imate bijelu posteljinu koju stalno koristite, sigurno se borite održati tu bjelinu. Kada koristite izbjeljivač prilikom pranja bijelog rublja, preskočite korištenje deterdženta i omekšivača jer mogu poremetiti proces izbjeljivanja. Umjesto toga operite svoje rublje u hladnoj vodi i u samo s izbjeljivačem koji ste stavili u dozirnu posudu. Potom operite rublje još jednom na klasičan način s deterdžentom i omekšivačem kako biste uklonili miris izbjeljivača i moguće ostatke te kemikalije s rublja.

Preskočite deterdžente iz kućne radinosti

Iako je moguće ostvariti znatne uštede kada izrađujete sami deterdžent za pranje rublja, često se zna dogoditi da jednostavno nije dovoljno jak da ukloni mrlje s rublja, niti da dobije miris svježine koju inače dobivamo pranjem. Mrlje koje ne izađu isprva van kada koristite DIY deterdžent morate ponovno prati što znači da ponovno trošite vodu i struju za rublje koje se nije opralo u prvom pokušaju. Naravno, uvijek treba isprobati sve opcije, no na kraju se ušteda neće osjetiti ako stalno morate prati već oprano rublje.

Foto: builtbywilson.com

Čitajte sve oznake

Kako biste izbjegli smanjivanje odjeće, promjenu njenog oblika, uništavanje materijala i prijenos boje na druge komade odjeće pročitajte pažljivo upute na ušivenim markicama i uštedjet ćete vrijeme, novac i živce te spasiti svoju garderobu od uništavanja. Proizvođači su dužni naznačiti koju metodu pranja, sušenja i peglanja trebate koristiti, a na vama je da se na vrijeme informirate.

Koristite poseban deterdžent za intimno rublje

Svilenu posteljinu, donje rublje i osjetljive komade uvijek perite na 30 stupnjeva kako ne biste uništili materijale i to s deterdžentom namijenjenim upravo takvoj odjeći. Osjetljive komade uvijek je dobro staviti u vrećicu za pranje rublja kako se ne bi oštetila tkanina prilikom pranja i centrifuge.

Foto: Pinterest

 

Koristite vrećice za rublje

Koliko vam se puta dogodilo da ste zagubili neki manji komad odjeće, vezice, čarapice i slične predmete u svojoj perilici za rublje? Taj problem jednostavno možete riješiti tako što ćete ih idući put staviti u vrećicu za pranje rublja koja će iz držati na okupu.

Ironing a shirt with a clothes steamer,blue
Getty Images/iStockphoto
 

Iskušajte sreću s aparatom za okomito glačanje

Ako niste baš spretni s glačalom, steamer odnosno aparat za okomito glačanje pravo je rješenje za vas! Kada nabavljate ovakav aparat važno je da on ima sljedeće značajke: brzo se zagrijava, ima dugi kabel, možete ga postaviti da stoji uspravno i iz njega ne curi voda koju pretvara u paru. Olakšat ćete si znatno život i ubrzati proces peglanja!

Housewife bringing a huge pile of laundry on the ironing board, boring household chores concept
Getty Images/iStockphoto
 

Tretirajte mrlje prije pranja

Ako ste zamrljali svoju odjeću, prije nego ju ubacite na pranje i dodatno zapečatite nastalu mrlju, uzmite čistu krpu i nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja te pažljivo tretirajte mrlju. Pripazite o kakvoj je mrlji riječ i koje sredstvo smijete koristiti za njeno uklanjanje kako ne biste slučajno povećali štetu. Kako tretirati najčešće mrlje saznajte na poveznici.

Osvježite svoje tenisice pranjem u perilici za rublje

Tenisice koje biste najradije bacili koliko su se zaprljale pokušajte prvo oprati u perilici za rublje. Ubacite u bubanj nekoliko starih ručnika, a iz tenisica izvucite vezice koje ćete smjestiti u ranije spomenutu vrećicu za pranje. Poslužite se sredstvom za uklanjanje mrlja na dijelovima tenisice koji su od tkanine kako biste natopili mrlje. Ubacite tenisice i vrećicu s vezicama na ručnike, a potom u bubanj stavite još jedan par ručnika. Stavite u perilicu klasični deterdžent te pokrenite program za osjetljivo rublje. Ako vidite, nakon što je program pranja završio, da su mrlje još uvijek vidljive, stavite novi sloj deterdženta protiv mrlja i ponovno odradite program pranja za osjetljivo rublje. 

Izvor: Angela Lanter

Izdvajamo

Iz drugih medija