Razlozi za i protiv

Evo kako odabrati boje u kupaonici!

 

Boja se samo naizgled doima kao jednostavan detalj uređenja, a zapravo je kompleksan element koji nam omogućuje da stvaramo nevjerojatne prostore i mijenjamo njihov izgled u tren oka promjenom boje zida, namještaja ili tkanina. Izbor nijansi i njihovih podtonova tako se pretvara u pravi izazov, neovisno o prostoru koji uređujemo. Kada je riječ o našim kupaonicama neutralne boje predstavljaju najpopularniji odabir jer stvaraju lijepe i nenametljive interijere. No, u slučaju kupaonice treba razmotriti i vrijednost intenzivnih boja, pogotovo kada se radi o razvijanju jedinstvenog stila i stvaranju upečatljivog izgleda.




Kod uređenja kupaonice ključno je imati na umu njenu praktičnu namjenu te njen interijer osmisliti tako da bude funkcionalan, učinkovit i smirujuć. Pritom je važno da boja koju odaberete pospješuje taj efekt, a pogrešno odabrane intenzivne ili neočekivane boje često predstavljaju detalj koji narušava staloženu i opuštajuću atmosferu.


Prije nego se upustite o preuređenje, odlučite prvo gdje vam je zapravo važno upotrijebiti intenzivniju boju te koji je najbolji način na koji ćete to učiniti. Hoće li to biti odabir slavine u jarkoj boji, šarenog mramora za površinu zida ili pak pločica s izražajnim uzorkom?



Pod je dobro mjesto na kojem možete upotrijebiti neku zanimljivu nijansu jer najčešće obuhvaća manju površinu te nije vizualno tako zahtjevan prizor kao što bi bili zidovi. Još jedan odličan prijedlog je da obojite strop u neku boju jer neće toliko odvlačiti pozornost budući da se nalazi iznad razine očiju. Zaključak? Ograničite uporabu boje kako biste izbjegli da vaša kupaonica "vrišti".



Pločice su najlogičniji odabir materijala pomoću kojeg možete unijeti malo boje u kupaonicu. Ako biste rado odabrali neku intenzivniju boju, ali vam se možda ipak čini hrabrim izborom, razmotrite njenu mat verziju koja će pločicama dodati dubinu i privlačnu teksturu, a boja se neće doimati tako intenzivnom.


Prilikom odabira boja za kupaonicu imajte na umu i ostatak vašeg interijera pa se pobrinite da sve prostorije imaju neku zajedničku poveznicu. Samo budite oprezni ako se ne možete odlučiti za jednu izražajnu boju pa biste najradije kupaonicu uredili s tri ili više intenzivnih nijansi. Iako boje unose toplinu u prostor, preveliki broj različitih nijansi mogao bi narušiti opuštajuću atmosferu u vašoj kupaonici. Zagovornici jednostavnih bijelih pločica ovdje su u prednosti jer bijela i slične neutralne boje stvaraju dojam čistoće i elegancije.




Ljubitelji klasičnog izgleda mogu u svoju kupaonicu unijeti boju pomoću detalja poput slavina, glave tuša i slično, pogotovo ako su izrađeni od atraktivnih metala poput mjedi ili bakra. Filozofija koje se uvijek vrijedi držati je "manje je više", a primjenjiva je i u slučaju boja u kupaonici pa umjesto da uredite ovu prostoriju u cijelom spektru, počnite s jednom nijansom koja vam se doista sviđa, a potom polako dodajte druge.

Izvor: Inside Out

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 11:42