Uradi sam

Evo kako odčepiti začepljeni odvod sudopera i umivaonika!

Krunoslav Flegar, Hausmajstor  otkrio nam je kako začepljenje odvoda u kućanstvu relativno jednostavno odčepiti. Trebate li pomoć Hausmajstora, možete ga kontaktirati putem web stranice www.hausmajstor.hr.

Većinu začepljenja odvoda u kućanstvu može se relativno jednostavno odčepiti pomoću obične gume za odčepljivanje odvoda. Bitno je da imate kvalitetnu gumu koja ima drvenu ručku i da steknete malo prakse jer treba uhvatiti "grif".

Potreban alat: guma za odčepljivanje

1. Napunite sudoper vrućom vodom do pola

2. Gumom za odčepljivanje potiskujte vodu stvarajući tlak/vakuum, istovremeno držeći krpu na preljevu. Bitno je zatvoriti sve ostale otvore (preljev i izljev u drugom koritu ako postoji) kako bi se mogao napraviti potreban tlak i vakuum. Naizmjeničnim potiskivanjem i povlačenjem drške gume stvara se tlak/vakuum koji razbija začepljenja i naslage u odvodu. Činite to dok voda ne ode.

3. Kad voda ode, ponovno ulijte vruću vodu u sudoper. Ako nema vira pri otjecanju vode, postupak ponovite više puta i svaki put odvod isperite vrućom vodom. Ako voda iz slavine nije vruća, ulijte nekoliko litara vruće vode iz kuhala. Vruća voda rastvara masnoće i prljavštinu te čisti odvode. Nakon što probijete začepljenje, odvode možete dodatno pročistiti nekim sredstvom iz trgovine.

Za najbolje rezultate za odčepljivanje koristite alat za odčepljivanje s gumom na kraju, ne plastikom.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:27