URBANO VRTLARENJE

Evo kako pripremiti biljke za zimski san

Donosimo savjete kako bi i tijekom zime uživali u domaćem povrću

Dolaskom zime važno je na vrijeme zaštititi biljke u vrtu i na balkonu od posljedica niskih temperatura. Dovoljan je jedan mraz pa da osjetljivo začinsko bilje ili povrće bude trajno uništeno, što je čest slučaj u područjima s kontinentalnom klimom. Mrazovi se javljaju pri temperaturama koje su neprekidno ispod točke smrzavanja, a oštećenje može nastatati na nadzemnom i podzemnom dijelu biljke.

Mlade biljke osjetljivije su i lakše nastradaju, a oštećenje od mraza može se uočiti kao žuto-bijele mrlje na mladom lišću koje će na kraju istruliti i otpasti. Pad temperature ispod nule u rano proljeće ili kasnu jesen normalna je godišnja pojava i postoji više načina kako zaštititi biljke bilo da su u vrtu, tegli ili drvenom sanduku.

Zaštita bilja u vrtu

Sadnjom sorti povrća otpornih na hladnoću, kao što su brokula, kupus, cvjetača, blitva, može se produljiti vrtlarska sezona, no čak i to povrće može pokleknuti pred velikim hladnoćama. Stoga se najčešće koriste mehaničke metode pa se preko gredica postavljaju mali tunelasti plastenici ili zaštitni materijali, poput agrotekstila – polipropilenskog sintetičkog materijala.

Tuneli se mogu napraviti postavljanjem elastičnih PVC cijevi u lukove preko gredica, no također se mogu koristiti savitljive šibe ili žičane ograde. Tijekom velikih hladnoća preko tunela postavlja se najlonska folija koja zadržava toplinu sakupljenu tijekom sunčanih dana. Tunele je potrebno povremeno provjetravati kako zbog zadržavanja vlage ne bi došlo do razvoja bolesti. Osim u tunelima, agrotekstil može se koristiti i u plastenicima gdje se direktno polaže na gredicu s povrćem.

Malčiranje slamom ili sijenom podjednako je učinkovito u borbi sa zimskim hladnoćama, s obzirom na to da debeli sloj malča pomaže zadržavanju topline zemlje. Ipak, kod duljih perioda mraza i hladnoće najbolju zaštitu pruža kombinirano malčiranje sa zaštitnim tunelima ili pokrivanje agrotekstilom. Začinsko bilje mediteranskih krajeva poput kadulje, lavande, ružmarina i timijana također treba zaštititi kako bi što bezbolnije prebrodili zimski period.

Ukoliko se biljke tokom zime ostave nezaštićene, vrlo brzo će doći do oštečenja njihovog nadzemnog djela, ali i korijena, što će dovesti do propadanja. To se može izbjeći i drvenim sandukom.

Jedna od jednostavnijih metoda je da se oko grmova postavi žičana mreža (za kokošinjac) i ubaci dovoljno suhog lišća, sijena ili slame radi toplinske izolacije. Grm se može prekriti granama zimzelenog bilja kako bi se biljka zaštitila od zimskog sunca i spriječilo suvišno ispravanje vode kroz lišće. Naime, budući da je tlo zamrznuto, biljka nije u mogućnosti nadokanditi izgubljenu tekućinu te zbog dehidracije najčešće i ugiba.

Zaštita balkonskog bilja

Na mraz i hladnoću posebno su osjetljive biljke koje se uzgajaju u teglama pa je potrebno posebnu pažnju posvetiti njihovoj zaštiti. Ako se biljke preko zime ostave nezaštićene, vrlo brzo će doći do oštećenja njihova nadzemnog dijela i korijenja. Također zaštitu tijekom hladnih zimskih mjeseci trebaju i posude od terakote koje mogu popucati zbog širenja smrznutog supstrata u njima.

Začinsko bilje najlakše je zaštiti na način da se oko grmova postavi žičana mreža i ubaci suho lišće.

Velike posude mogu se omotati izolacijskim materijalom kao što je juta, stari tepih, spužva ili industrijski filc, dok se gornji dio posude ispuni slamom, usitnjenom korom ili suhim lišćem. Posuda se zatim postavi na preokrenuti podložak, komad drveta ili stiropor kako bi se lakše ocijedio suvišak vode i time spriječite posljedice smrzavanja. Manje se posude mogu staviti u veće, a prostor između stijenki ispuni rastresitim materijalom poput slame ili komadića stiropora.

Foto: Darko Tomas/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 11:41