POVOLJNO, PRIRODNO I JEDNOSTAVNO

Evo kako prirodno izbijeliti bijelo, a obnoviti crno rublje!

13 trikova za lakše pranje i sušenje rublja

Naše bake vjerojatno bi nas povukle za uši jer se žalimo na pranje i sušenje rublja, kada to umjesto nas zapravo rade strojevi, ali vremena se mijenjaju i jedino što nam je na umu je kako olakšati i skratiti kućanske poslove. Zato vam donosimo 10 sjajnih savjeta kako si olakšati proces borbe sa velikim hrpama prljavog rublja i podići čistoću i svježinu svoje odjeće na višu razinu. Kako prirodno izbjeliti bijelo, a obnoviti crno rublje ili za što sve koristiti sodu bikarbonu samo su neki od savjeta koje donosimo.

1. Čistite bubanj!

Vaša perilica ima neugodan miris? Rublje ne može biti potpuno čisto ako su bubanj i guma koja brtvi vrata perilice prljavi. Prvo deterdžentom i toplom vodom temeljito očistite gumu koja brtvi vrata. Bubanj ćete najbolje očistiti tako da u njega stavite dvije čašice (2 dl) alkoholnog octa i jednu čašicu sode bikarbone. Budite pažljivi i koristite rukavice jer je reakcija ta dva sredstva prilično jaka. Zatim upalite praznu perilicu na program za dezinfekciju rublja ili na klasični program 90 °C. Podesite centrifugu na manje okretaja ili je potpuno onemogućite ako imate tu opciju.

2. Mirisni ručnici

Ako vaši ručnici već neko vrijeme ne mirišu baš najbolje, bez obzira na to čime ih perete, u pomoć ponovno uskače dobri stari alkoholni ocat. Jednom mjesečno zajedno s ručnicima u bubanj ulijte 4 dl alkoholnog octa. Ručnici će ponovo mirisati i biti mekani.

3. Limun za bjelinu

Umjesto jakih kemijskih izbjeljivača koji često oštećuju strukturu tkanine, probajte ovaj jeftini, prirodni i laki trik. Napunite odgovarajući lonac vodom i dodajte dva svježa limuna narezana na kolute debljine 0,5 cm. Kada voda prokuha, ugasite vatru i stavite rublje u vodu. Neka se namače oko jedan sat, a zatim stavite prati kao obično.

4. ‘Uradi sam’ osvježivač rublja i sprej za glačanje

Svima nam se događa da se rublje presuši ili od predugog stajanja izgubi svjež miris. Rješenje je jednostavan domaći sprej za rublje. U bočicu ulijte 0,5 dl (50 ml) votke ili alkohola, 4 dl destilirane vode i 15 do 20 kapi ulja lavande ili drugog ulja po izboru. Otopinu možete prskati po suhom rublju da ga osvježite i da lijepo miriše te prije glačanja da navlažite rublje i podarite mu ljepši miris. Otopinu protresite prije svake upotrebe.

5. Soda bikarbona za sve

Soda bikarbona čudotvorno je sredstvo: čisti, osvježava, omekšava, uklanja mrlje... Neka vam uvijek bude pri ruci. Novu odjeću možete namočiti u otopini dvije litre vode i dvije velike žlice sode kako biste uklonili tvorničku prašinu i nečistoće. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja dobro će vam doći pasta od četiri žlice sode i četiri žlice vode. Pastu utrljajte u mrlju i pustite da odstoji oko pola sata, a zatim operite kao obično.

6. Vrećica spašava život

Sigurno ste u dućanima primijetili vrećice za rublje prilagođene za perilice i sušilice. Nabavite po jednu za svakog člana obitelji. Neka u nju stavljaju prljave čarape, a zatim ih u vrećicama stavite u perilicu te potom u sušilicu. Na taj način izbjeći ćete gubljenje i mukotrpno sortiranje čarapa, jednostavno vratite vrećice sa suhim čarapama osobi kojoj pripadaju.

7. Zbogom statičkom elektricitetu

U sušilici rublja često je prisutan problem statičkog elektriciteta koji se rješava kupnjom specijalnih maramica. I za to imamo jeftino i jednostavno rješenje: od aluminijske folije napravite kuglicu veličine loptice za tenis pa tu lopticu ubacite u bubanj sušilice s odjećom. Jedna loptica traje oko šest mjeseci!

8. Sušilica = glačalo

Ako izvadite stvari iz sušilice čim završi ciklus, dakle dok su još tople, možete ih spremiti bez glačanja, samo ih zagladite i složite na ravnoj površini. Naravno, neće funkcionirati za sve vrste tkanina, ali za većinu hoće.

9. Crno kao novo

Ako imate crnu odjeću koja je izblijedjela, evo dobrog trika: u zadnji ciklus ispiranja dodajte šalicu kave ili crnog čaja.

10. Meki jastuci

Želite li osušiti perjane jakne ili jastuke u kojima se punjenje razišlo i napravile su se grudice, stavite u sušilicu rublja dvije (čiste) teniske loptice. Loptice će rastresti punjenje i ono će biti meko i ravnomjerno raspoređeno.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 00:14