Opasna plijesan

Evo kako se riješiti ružnih i po zdravlje opasnih crnih mrlja

Imate problem s vlagom i plijesni u domu?

Kada govorimo o štetnim pojavama u našim kućama i stanovima, gljivice i plijesan na zidovima zasigurno spadaju u kategoriju opasnijih, posebice za osjetljive osobe sklone alergijskim reakcijama. Ako ste imali sreće pa se s ovom pošasti niste susreli u vlastitom domaćinstvu, sigurno ste s njima barem jednom imali bliski susret u nekom drugom prostoru, gdje ste primijetili ružne mrlje po zidovima uz onaj karakteristični miris "tufine", prisutan i kad ih i golim okom ne vidimo.

Do razvoja plijesni dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grijanom stambenom prostoru koja se u kontaktu s hladnim zidovima, pogotovo zimi pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i žbuke. Najčešći nam se višak vlage stvara jer prostorije u svojim domovima ne provjetravamo dovoljno, ali uzroci mogu biti i loša izolacija zidova, te prodor hladnoće u prostore.

Kako plijesan voli prirodne materijale, u prostorijama gdje se rado gnijezdi ne preporučuje se korištenje drvenih zidnih obloga, zidnih tapeta, ali ni tepiha i zavjesa od organskih materijala koji zadržavaju vlagu.

Valja napomenuti kako sve raširenija upotreba i ugradnja PVC stolarije također potiče razvoj gljivica i plijesni s obzirom na to da takva vrsta brtvljenja onemogućava izmjenu vanjskog i unutarnjeg zraka, a time i prirodno isušivanje zidnih površina. U svakom slučaju, plijesan je tek posljedica prekomjernog nakupljanja vlage, čije uzroke treba rješavati sustavno i kvalitetno, jer će nam u suprotnom zidovi opet ubrzo promijeniti boju.

Kako plijesan voli prirodne materijale, u prostorijam gdje se rado gnijezdi ne preporučuje se korištenje drvenih zidnih obloga, zidnih tapeta, ali ni tepiha i zavjesa od organskih materijala koji zadržavaju vlagu

Naime, spore, malene čestice kojima se plijesan množi prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uvjete, odnosno odgovarajući omjer topline i vlažnosti. Nekim vrstama plijesni dovoljno je tek 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem valja rješavati u korijenu, odnosno detektirati odakle vlaži i sukladno tome djelovati.

Ako je plijesan prekrila manju površinu, možete se i sami upustiti u borbu protiv nje odgovarajućim sredstvima iz kućne radinosti ili iz specijaliziranih trgovina. Pri tome svakako morate pripaziti da koristite adekvatna zaštitna sredstva – masku za lice, gumene rukavice i zaštitne naočale.

Čišćenje bi se trebalo obavljati uz otvoren prozor od prostorije koja se tretira i naknadno često provjetravanje, te uz zatvorena vrata ostalih prostorija u stanu ili kući i obavezno izbivanje iz tretirane prostorije koja će se provjetravati u sljedećim satima.

Nakon što ćete "crnu mrlju" pažljivo ukloniti mokrom tkaninom, po mogućnosti natopljenom dezicijensom, očišćenu površinu poprskajte aktivnim fungicidom, ili drugim učinkovitim sredstvom za suzbijanje daljnje pojave plijesni. Kako bi se spriječilo stvaranje "gnijezda", stručnjaci savjetuju svakodnevno provjetravanje makar na nekoliko minuta, posebno tijekom hladnijeg dijela godine kako bi se toplina, vlaga i iskorišteni zrak zamijenili hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom, a da se zidovi ne ohlade.

Uz mjesto gdje se opetovano pojavljuje plijesan korisno je smjestiti električni radijator koji će grijati, odnosno isušivati mikrolokaciju za vlažnijeg razdoblja, a ne uspijete li problem riješiti sami, u pomoć pozovite stručnjake.

Kada je vlagom zahvaćena veća površina zida u dubljim slojevima, potrebno je temeljito isušivanje i sanacija koja može uključivati uklanjanje.

PRIRODNIM PUTEM PROTIV MRLJA

Medicinski alkohol

Određena sredstva protiv gljivica i plijesni koja se nude na tržištu u specijaliziranim trgovinama odlikuju se učinkovitošću, te su, barem se tako predstavljaju, netoksični i sigurni za zdravlje svih ukućana.

No, ako želite biti sto posto sigurni da vam ono što koristite neće naškoditi, možete posegnuti i za proizvodima iz kućne radinosti. Najučinkovitiji i najpogodniji uz oprez pri korištenju je medicinski alkohol etanol, dok se za nanošenje na vlažna mjesta preporučuje koristiti njegovu 80-postotnu koncentraciju, jer ga već razblaži vlaga na koju se nanosi.

Druga prirodna sredstva za suzbijanje plijesni i gljivica, no ne u tolikoj mjeri preporučljiva su octena esencija, te mješavina alkohola i salicilne kiseline. Kod svih je potreban oprez pri korištenju, te dobro provjetravanje prostorije zahvaćene s plijesni.

Foto: Shutterstock, iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:08