SAVJETI ZA DESET

Evo kako ukloniti vosak od svijeće sa stola, tepiha, parketa ... s gotovo svega!

 

Blagdansko raspoloženje nas potiče da se češće družimo s dragim nam ljudima u ugodnoj atmosferi. Ako više volite kućne zabave uz fine zalogajčiće, vino i ugodnu glazbu, svijeće su najbolji saveznici za stvaranje ugodne atmosfere. No, bez obzira na to koliko ste oprezni, uvijek postoji mogućnost da se vosak prolije preko stolnjaka na tepih i parket. Loša vijest je da ne postoji brz i jednostavan način uklanjanja voska. Dobra vijest je da sa strpljivošću i par trikova možete ukloniti vosak s gotovo svega.

OBOJENI ZID

Postavite papirnati ručnik preko voska koji želite skinuti sa zida. Zagrijte glačalo na najnižu temperaturu i kratkim potezima prođite glačalom preko papira. Na ovaj ćete način vosak sa zida prenijeti na papirnati ručnik i očistiti zid.

CIGLA

Prije svega, vosak ne smijete razmazivati. Umjesto toga zamrznite vosak ledom, a zatim ga uklonite starim nožem za maslac ili sličnim alatom. Nakon što vosak uklonite, operite ciglu toplom vodom.

TEPIH

Stavite papirnatu vrećicu preko voska te prođite s glačalom koje ste prethodno zagrijali na najnižoj temperaturi. Nakon više ponavljanja, vosak će apsorbirati papir.

TKANINA

Prvo, ostavite tkaninu u zamrzivaču oko trideset minuta. Zatim, izvadite tkaninu i sastružite hladan vosak. Na kraju, koristite glačalo i papirnatu vrećicu kako biste u potpunosti uklonili mrlju voska s tkanine. Ako vosak ostavlja posebno primjetnu mrlju, možete ga tretirati i sredstvom za uklanjanje mrlja, ako markica na tkanini dozvoljava.

KOSA

Ako je vosak na vrhovima kose, stavite vrhove kose u vruću vodu kako bi se rastopio.

Ako je bliži korijenu, ili na kratkoj kosi, umasirajte maslinovo ulje u kosu kako bi se odlijepio.

UMIVAONIK I KADA

Koristite kreditnu karticu ili drugu plastičnu strugalica za uklanjanje voska. Ako je potrebno, upotrijebite kipuću vodu kako bi se vosak otpustio.

MALI PREDMETI

Najlakši način uklanjanje voska s malih predmeta, poput svijećnjaka je smrzavanjem u zamrzivaču. Nakon što se predmet ohladi, izvadite ga iz zamrzivača i ostružite vosak.

TV I ZASLON RAČUNALA

Koristite ledene kocke kako bi očvrsnuo i pokušajte ga skinuti u jednom komadu, ili razmislite o održavanju svijeće daleko od elektronike.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:20