NE OSJEĆTE SE UGODNO?

Evo što bi vam za uređenje male spavaće sobe savjetovao feng shui stručnjak

Ne osjećate se ugodno u svojoj maloj spavaćoj sobi? Evo što bi vam savjetovao feng-shui stručnjak.

Čak i mali prostori mogu biti organizirani i uređeni tako da se u svom domu osjećate savršeno opušteno i smireno, i to uz pomoć pravila feng shuija. U ovoj teoriji sve počiva na savršenom omjeru pet prirodnih elemenata: vode, drveta, vatre i metala. Prostorija u kojoj se jednostavno trebamo osjećati baš kao da je sve na svom mjestu je upravo naša spavaća soba. Spavaće sobe su intiman prostor svakoga od nas u kojemu provodimo najviše vremena odmarajući se i opuštajući se.

Pomoću feng shui smjernica, čak i najmanju sobu možemo organizirati tako da se u njoj ne osjećamo ograničeno i skučeno. Također, važno je da se svaki savjet feng shuija primijeni na uređenje tako da to uređenje na kraju bude odraz nas samih i našeg unutarnjeg svijeta. Jedino tako ćemo se osjećati ugodno u svojoj okolini.

1. Dobre vibracije

Prvo u spavaću sobu uklopite stvari koje odašilju dobru energiju. To može biti drago kamenje ili eterična ulja, ovisno o tome što vam stvara ugodu. Ako trenutno ne znate kako koji dragi kamen utječe na vas ili koji vam je miris eteričnog ulja najdraži, uzmite si vremena da istražite što i kako utječe na raspoloženje i testirajte utječu li te teorije i na vas.

2. Prirodno osvjetljenje

Prirodna svjetlost sobu će učiniti većom ali je ujedno važna za postizanje balansa unutar uređenja interijera prema feng shuiju. Prirodna svjetlost je važna jer naše tijelo na nju prirodno reagira. Tijelo se razbuđuje s prvim zrakama sunca, a uspavljuje kada je potpuni mrak. Ako smatrate da u sobi nemate dovoljno svjetlosti, pokraj ili nasuprot prozora postavite malo veće ogledalo koje će reflektirati svjetlost.

3. Umjetnička djela

Umjetnička djela i dekorativni predmeti koji za vas imaju neko značenje definitivno su važan dio vaše spavaće sobe. Ako postoji nešto što neizmjerno volite i cijenite, neki osjećaj koji vam je posebno drag, neka se vaša djela temelje na takvim motivima. Ako dijelite sobu sa svojom boljom polovicom, to mogu biti i fotografije vaših posebnih zajedničkih trenutaka. Dekorativni elementi u svakom slučaju trebaju odražavati osobe koje borave u spavaćom sobi. Također, zidni dekorativni elementi trebali bi biti postavljeni u razini očiju, kako bi se postigao balans i kako ne bi prevladali uređenjem sobe.

4. Svijetle boje

U malim prostorima se preporučuje koristiti svjetlije boje kako bi ti prostori barem vizualno izgledali veći nego što jesu. Također, svjetlije boje stvaraju opuštajuću atmosferu.

5. Strateški postavljen krevet

Prema feng shui smjernicama, uzglavlje kreveta treba biti postavljeno na zid. Ako je moguće, na dnu kreveta treba ostaviti mjesta za prolaz, a iz kreveta biste trebali vidjeti ulazna vrata.

6. Osnovne stvari

U male spavaće sobe stavite samo onaj namještaj koji vam je najpotrebniji, a to su krevet, noćni ormarić i ormar za odjeću. Uz ova tri elementa dobit ćete prostora za dekoracije te ćete se osjećati kao da je vaša soba veća nego što zapravo jest.

7. Ogledalo

Osim što veliko ogledalo reflektira svjetlost, također prostoriju čini vizualno većom. Prema feng shuiju, jedino na što trebate paziti jest da ne vidite svoj odraz u ogledalu dok ste u krevetu jer to loše utječe na san.

8. Simetrija

Kada razmišljate o uređenju male sobe, feng shui stručnjaci savjetuju da razmišljate "u parovima". Ako uređujete spavaću sobu, svakako postavite jednake jastučnice, jednake noćne ormariće i lampe. A ako uređujete sobu za jednu osobu, pokušajte bojama ili materijalima upariti namještaj. Na taj ćete način stvoriti balans na kojem se i temelji cijela feng shui filozofija.

Izvor: mydomaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:04