SAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE

Evo što izbjegavati: najčešće greške kod bojanja starog namještaja

Bojanje starog namještaja odlično je rješenje za renovaciju i osvježenje vašeg doma, bilo da je riječ o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili balkonu

Na tavanu već mjesecima čuvate namještaj koji izgleda potpuno zastarjelo i samo skuplja prašinu? Uzeti stari komad namještaja i pritom mu podariti dati novi izgled uvijek je odlična ideja, pogotovo za one koji su spremni za drastične renovacije i 'uredi sam' projekte. I nije nimalo važno želite li samo osvježiti postojeću boju, zaštititi namještaj posebnim lakom ili napraviti potpuni makeover. Važno je znati da često nesvjesno radimo greške koje ne bismo smjeli, a evo o čemu je riječ!

1. Niste dovoljno izbrusili površinu namještaja

Čak i u slučaju da vam se čini kako nije potrebno, brušenje starog namještaja prije nanošenja nove boje - obavezno je. Naime, skidanje, pa makar i samo malog dijela postojeće boje, dobro će vam doći i pritom olakšati cijeli postupak bojenja namještaja.

2. Niste dobro očistili namještaj

Ako je vaš namještaj dulje vrijeme boravio na tavanu ili nekom drugom prašnjavom mjestu, sasvim je logično da će biti pun prljavština i nečistoća. Zbog toga je vrlo važno prije osvježavanja starog namještaja dobro očistiti, prebrisati i odstraniti sve postojeće nečistoće zbog kojih se boja neće dobro primiti. Osim toga, na namještaju bi se mogle pojaviti i određene nepravilnosti koje ne izgledaju dobro.

3. Uvijek zaboravljate baznu boju

Iako vam se premazivanje baznom bojom čini kao suvišan posao, nemojte ga zaboravljati. Ako želite posao odraditi kako treba, nipošto ne biste smjeli preskočiti ovaj korak renovacije starog namještaja. Odgovarajuću baznu boju trebate nanositi nakon brušenja, a ona će dodatno izgladiti površinu namještaja te je lakše povezati s nanosom boje.

4. Ne koristite odgovarajući pribor za nanošenje boje

Iako danas postoje kistovi koji savršeno boje i najmanje pristupačne dijelove namještaja, često se dogodi da poneki dijelovi ipak ostaju nepravilno namazani. Kako biste to spriječili, bilo bi dobro da koristite spužvasti valjak. On će mnogo ravnomjernije nanijeti cijelu boju, a na tragove bojenja možete zaboraviti.

5. Ne nanosite zaštitni sloj

Ako redovito preskačete nanošenje zaštitnog sloja, moglo bi doći do problema s pojavom mjehurića ili sličnih izbočina na namještaju. Kako biste to spriječili, nikad nemojte zaboraviti odgovarajućim valjkom nanijeti zaštitni sloj.

6. Previše se žurite

Kod bojanja starog namještaja UVIJEK se pobrinite da se boja kvalitetno osuši prije nanošenja bilo kakvog drugog sloja. Inače ćete dobiti nepravilnosti, prelijevanje ili slične probleme s nanošenom nijansom, a to sigurno ne želite. Naime, bojanje namještaja uvijek zahtijeva vremena i to nije projekt koji možete obaviti u samo pola sata.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 14:20