NJIH VRIJEDI POGLEDATI I VIŠE PUTA!

Filmski klasici koje ovih dana obavezno morate pogledati

 YouTube/Screenshot

Sada kad smo napokon više kod kuće nego obično, svoje dane možemo između ostaloga iskoristiti i za uživanje u filmovima. Danas postoje mnogi filmovi koji su gotovo pa i dio opće kulture, a mi smo sigurni da postoji barem jedan (a vjerojatno i više njih) filmski klasik koji dosad nikako niste stigli pogledati. Vrijeme izolacije i karantene zato je idealno vrijeme da nadoknadite propušteno. U nastavku vam donosimo popis najboljih, često zaboravljenih filmskih klasika koje ovih dana obavezno morate pogledati.

1. La vita è bella (Život je lijep)

Ovo je jedan od najpoznatijih talijanskih filmova, snimljen 1997. godine. Riječ je o tragikomediji koju je režirao Roberto Bengini. Radnja se vrti oko Guida koji se zaljubljuje u školsku učiteljicu Doru prije samog početka Drugog svjetskog rata. Ubrzo nas film vodi u tragedije logora u kojem Guido završava zajedno sa svojim malim sinom kojem novonastali kaos pokušava prikazati kao igru.

2. Dead Poets Society (Društvo mrtvih pjesnika)

Društvo mrtvih pjesnika američka je drama iz 1989. godine u kojoj glavnu ulogu ima glumac Robin Williams. Radnjom smješten u konzervativnu i aristokratsku akademiju Welton u državi Vermont 1959. godine, ovaj divan film priča nadahnjujuću priču o profesoru engleskog jezika koji inspirira svoje učenike poezijom.

3. Shutter Island

Ako još niste, ovo je film koji biste morali pogledati što prije. Suradnja redatelja Martina Scorsesea Oscarom nagrađenog Leonarda DiCaprija uradila je plodom na ovom fantastično napetom trileru Shutter Island radnjom smještenom u 1954. godinu. Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i njegov novi partner, Chuck Aule (Mark Ruffalo), dvojica su šerifa koji istražuju nestanak osuđenog ubojice koji je pobjegao iz umobolnice, a za kojeg se sumnja da se skriva na zabačenom otoku Shutter.

4. Goodfellas (Dobri momci)

Mladi Henry kojega glumi slavni Ray Liotta pridružuje se zloglasnoj organizaciji (mafiji) još kao klinac i uskoro stječe sve o čemu je maštao - žene, automobile, novac i poštovanje. Njegovi su najbliži suradnici Tommy DeVito (Joe Pesci) i Jimmy Conway (Robert De Niro). Ovaj film iz 1990. godine definitivno je film koji vrijedi pogledati, pa i više puta!

5. Pulp fiction (Pakleni šund)

Pakleni šund američki je akcijski film redatelja Quentina Tarantina iz 1994. godine. Poznat je po drugačijoj, nelinearnoj radnji, dijalozima te ironičnoj mješavini humora i nasilja. Ovaj film nominiran je za čak sedam Oscara, uključujući i onaj u kategoriji najbolji film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:18