SAVJETI ZA DEKORIRANJE DOMA

Fora ideje kako dizajnirati zidnu galeriju u domu

Uz tek nekoliko trikova zid možete pretvoriti u efektnu galeriju slika ili fotografija...

Zidna galerija je, bez sumnje, umjetnički detalj u prostoru koji apsolutno svaku sobu čini ljepšom i vizualno potpunijom. Upravo zbog toga, ako kod kuće već imate mnogo umjetničkih slika ili fotografija koje su vam drage, zašto ih ne biste stavili na zidove svoga doma te tako napravili pravu zidnu galeriju koja će oduzimati dah vaših gostiju svakog puta kada vas posjete? Donosimo vam fora ideje i inspiracije koje će vas nadahnuti na uređivanje galerije na vašim zidovima.

1. Iskoristite sve slike koje imate

S obzirom na to da se radi o zidnoj galeriji, ne trebate se ograničavati s brojem slika. Upravo suprotno, ovdje ne vrijedi pravo 'manje je više'. Prikupite sve one obiteljske fotografije, omiljene uspomene s putovanja, inspirativne citate ili druge zanimljive grafike za koje biste željeli da budu na vašim zidovima te ih iskoristite za svoju malu privatnu zidnu galeriju.

2. Eksperimentirajte s bojama

Pri planiranju i realizaciji zidne galerije, nemojte se ustručavati kada je riječ o bojama. Naime, vodite računa o bojama koje prevladavaju u vašem domu i odaberite one umjetničke slike koje se neprimjetno uklapaju u postojeću estetiku. Kako biste galeriju istaknuli te ju učinili što zanimljivijom, ne bi bilo loše eksperimentirati s raznim bojama i nijansama.

3. Posvetite pažnju i biranju okvira

Osim odabira odgovarajućih slika za vašu zidnu galeriju, jednako su važni i okviri koje ćete pritom koristiti. Naime, oni su poseban detalj koji može potpuno preobraziti vaš interijer, a često mogu biti i presudni za završni dojam. Stoga, ako su vaše slike nešto jednostavnije, upravo je upečatljiv okvir taj koji svemu daje dašak posebnosti.

4. Pripazite na raspored

Kako god okrenete, jedno je sigurno - osim slika i okvira jednako je važan i sam njihov raspored na zidu. Slike tako možete postaviti na različite načine: simetrično ili asimetrično, slagati ih vodoravno ili okomito, pri čemu biste morali voditi računa da vaša galerija djeluje harmonično, a ne kaotično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 18:33