OLAKŠAT ĆE VAM ČIŠĆENJE!

Genijalni načini kako ukloniti misteriozne mrlje s odjeće, zidova ili tepiha

Svima nam se ovo barem jednom (a sigurno i više puta) dogodilo da na svojoj odjeći, zidu, tepihu ili nekom drugom mjestu u domu uočimo mrlju za koju pojma nemamo kako je uopće tamo nastala

Međutim, nemojte dozvoliti da vas novonastale misteriozne mrlje zbune i uplaše. Samo slijedite ove korake kako biste što lakše identificirali i uklonili neobične mrlje koje ste pronašli u svome domu.

Ne znate kako je mrlja nastala?

Niste sigurni od čega je misteriozna mrlja koji ste pronašli na svojoj najdražoj majici, novom tepihu ili možda zidu? Ne brinite, možda će vam njezin miris, oblik ili eventulano boja otkriti o kakvoj se vrsti nečistoće ovdje zapravo radi. Prvi dojam je često i onaj najtočniji, zbog čega je vrlo važno da se usredotočite na spomenute stvari. Mrlje uzrokovane hranom ili pićem obično se pojavljuju na prednjoj strani odjeće, a blato i druga slično nastala prljavština na donjem dijelu odjeće ili na njezinoj pozadini. Ista je situacija i kad je riječ o nepoznatim mrljama nastalim na podovima i tepisima, a uzimanje u obzir u kojoj se sobi ta ista mrlja pojavila može vam mnogo reći o tome od čega je, odnosno kako nastala.

Stvari koje se lako peru (odjeća, deke, jastuci)

Najprije započnite s namakanjem u hladnoj vodi. Zatim isprobajte deterdžent na prirodnoj bazi i mlaku vodu te predmet koji se bez problema može prati jednostavno uronite u dobivenu tekućinu. Izbjegavajte bilo kakvo 'trljanje' odjeće ili nekog drugog materijala kako ne biste napravili više štete nego koristi, pogotovo jer ne znate kako je mrlja zapravo nastala. Stoga, misteriozne mrlje lagano 'tapkajte', a ako postupak ne urodi apsolutno nikakvim plodom, uvijek se možete odlučiti za kemijsko čišćenje. Ono jest nešto agresivnije, ali pomoći će vam ako je u pitanju 'otpornija' vrsta mrlje ili neke druge nastalle nečistoće.

Tepisi i namještaj

Za misteriozne mrlje na trosjedu ili sofi, najbolje je koristiti kuhinjski papir, odnosno papirnati ručnik i toplu vodu. Prvo lagano 'potapkajte' nastalu mrlju, a ako ne primijetite bilo kakvu promjenu, riječ je o nešto zahtjevnijoj nečistoći koju treba ukloniti jačiim sredstvom ili kemijskim čišćenjem. Ista je situacija i kada je riječ o nepoznatoj mrlji na tepihu. U tom slučaju slobodno koristite sredstvo za čišćenje tepiha u kombinaciji s mlakom ili toplom vodom.

Zidovi

Hm... Mrlje na zidovima uvijek nas zbunjuju, naročito ako ne znamo odakle su i kako su uopće nastale. No, i za njih postoji rješenje. Spomenute mrlje možete očistiti najobičnijim deterdžentom za pranje posuđa i vlažnom, čistom krpom jer na taj način nećete oštetiti boju na zidu, a opet ćete biiti učinkoviti. Da biste postigli što bolje rezultate i u potpunosti uklonili misteriozne nečistoće, prilikom čišćenja koristite isključivo lagane, polukružne pokrete.

Podovi

Podovi su uvijek nešto kompliciranji za čišćenje, pogotovo kad je riječ o mrljama za koje ne znamo kako su uopće nastale. Mrlje na drvenim podovima treba jednostavno prebrisati vlažnom krpom i sredstvom za pranje drvenog namještaja, odnosno podova. Pritom treba pripaziti da se voda ne cijedi sa krpe jer će u tom slučaju doći do oštećenja drveta. Ako pak je riječ o uklanjanju misteriozne mrlje s mramora, sve što vam treba u tom slučaju jest pamučna krpa namočena u razrijeđenu tekućinu za pranje suđa. Kameni pod možete prati deterdžentom ili sodom bikarbonom otopljenom u vodi.

Foto: Shutterstock, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 23:49