KAKO (PRE)UREDITI MALI PROSTOR

Genijalni trikovi kako u malom stanu stvoriti dojam većeg prostora

living4media

Kada je riječ o uređenju interijera, na koji način opremiti mali stan, ali i stvoriti dojam većeg prostora, nije nikad sasvim jednostavan zadatak. Ipak, postoje određeni trikovi koji će vam u tome pomoći

Za vas smo izdvojili nekoliko genijalnih i praktičnih trikova kako u samo nekoliko minuta možete stvoriti dojam većeg prostora u vašem domu, a da pritom ne morate trošiti velike svote novca ili tražiti pomoć stručnjaka. Rješenja se kriju u svakodnevnim zadacima, odnosno trikovima koje možete primijeniti već danas!

1. Maknite sve što vam nije potrebno

Ovo je sasvim jednostavno. Dojam prenatrpanosti i nereda u vašem domu najčešće stvara upravo previše stvari, stvari koje ne koristite, ali vam ih je ipak žao maknuti. Međutim, nemojte se ustručavati ukloniti sve one stvari u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kupaonici koje vam nisu potrebne ili ih ne koristite redovito - u prostoriji će biti manje stvari, a time će i sama kvadratura izgledati većom nego što zapravo jest.

 

2. Poslužite se 'optičkim' varkama

Želite li da vaša soba izgleda većom, 'poigrajte' se bojama na zidu i obojite ih u što svjetlije nijanse. Naime, svijetle podloge u interijeru iimaju tendenciju stvaranja dojma većeg prostora, dok su tamni zidovi ti koji dodatno 'sužavaju', odnosno smanjuju kvadraturu sobe.

 

3. Odmaknite namještaj od zidova

Ovo je jedan od najomiljenijih trikova brojnih svjetskih dizajnera interijera. Naime, želite li u svome domu stvoriti dojam većeg prostora, potrebno je namještaju omogućiti da 'diše', odnosno odmaknuti ga od zidova. Isto tako, dizajneri često te iste komade namještaja pomiču dalje jedan od drugog, a samo nekoliko centimetara može značiti veliku razliku.

living4media
 

4. Istaknite jedan zid u prostoru

Sigurno ste već čuli za pojam 'feature wall', no znate li što to uopće znači i da može biti savršen trik da bi vaša soba izgledala većom? Naime, radi se o triku kojim se jedan od zidova u interijeru ističe, odnosno onaj koji se po boji ili nekim drugim odlikama razlikuje od ostatka doma. Osim što kao takav u potpunosti 'osvježava' sobu i razbija sterilnost, također stvara dojam većeg prostora.

living4media
 

5. Kombinirajte namještaj

Danas, srećom, postoji mnogo različitih komada namještaja koji se doslovno prilagođavaju prostoru u kojem živimo. Ako nemate dovoljno mjesta u sobi ili raspolažete ograničenjem kvadrature, ne brinite - uvijek se možete odlučiti za kombiniranje zatvorenih i otvorenih polica, multifunkcionalni namještaj koji 'štedi' prostor i slične komade koji su namijenjeni upravo malim stanovima.

Foto: Living4media

Izdvajamo

Iz drugih medija