SAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE

GENIJALNO! 5 trikova kako da se u vašem domu nakuplja manje prašine

Uz ove pametne i vrlo praktične trikove neprestano brisanje prašine u vašem domu postat će prošlost!

Koliko god često da je brišete, imate osjećaj da se prašina u vašem domu uvijek uporno i vrlo brzo ponovno pojavljuje? Ako je vaš odgovor 'da', možda radite neke greške koje tome pridonose. Međutim, ne brinite, postoje rješenja. Točnije, postoje genijalni trikovi zahvaljujući kojima će se u životnom prostoru nakupljati manje prašine.

1. Nemojte više koristiti perušku

Peruška nije previše učinkovita kod ovakvog načina čišćenja.. Naime, ona kao takva samo sklanja prašinu sa jednog mjesta i 'prenosi' ju na drugo. Zato je bolje izbjegavati njezino korištenje, barem kada je riječ o brisanju prašine. Mnogo je bolje da se odlučite za krpe od mikrofibera jer će one usitinu ukloniti nakupljenu prašinu. Kako biste u potpunosti bili sigurni da će nastaviti dobro raditi, odnosno brisati prašinu, redovito ju perite te mijenjajte.

2. Redovito čistite klima uređaj i grijalice

Naime, u klima uređaju i grijalicama mogu se skrivati velike količine prašine koju često ne možemo ili pak jednostavno zaboravljamo očistiti. S obzirom na to, jedino pametno i funkcionalno rješenje jest njihovo redovito čišćenje kako se prilikom njihovog korištenja ta ista prašina ne bi širila prostorijom.

3. Ne zaboravljajte ni na otvore za ventilaciju

Na ove dijelove u domu često zaboravljamo, a doslovno su pravo 'leglo' prašine koja se brzo raspršti po cijeloj kući ili stanu svaki put kada uključite ventilaciju. Kako regirati? Idući put usisivačem jednostavno pokupite svu nečistoću koju vidite, a bilo bi dobro da to radite što češće.

4. Detaljno očistite usisivač

Vrećice u usisivaču često su mjesto na kojem se sva prašina iz kuće skuplja tijekom usisavanja. Zato je vrlo bitno da ih redovito mijenjate kako ta ista prašina ne bi ponovo završila posvuda po kući. Ako vaš usisivač ima filter, onda se obavezno potrudite da ga redovno perete - razlog je isti. Filteri su namijenjeni upravo tome da privlače i na sebi zadržavaju čestite prašine, zbog čega je sasvim logično da će se iste raširiti po sobi ako filtere redovito ne mijenjamo.

5. Koristite 'pametna' sredstva za čišćenje

Glavna svrha čišćenja, odnosno brisanja nakupljene prašine nije u tome da je samo raspršimo po prostoriji već da ju sakupimo i trajno uklonimo. Upravo zbog toga, kod čišćenja vam mogu poslužiti 'pametna' sredstva za čišćenje. U posudu s pola litre vode stavite par kapi eteričnog ulja. Zatim u dobivenu tekućinu umočite pamučnu krpicu, dobro ju iscijedite te njome prebrišite površinu na kojoj se nakupila prašina.

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 11:02