OPREZNO S NJIMA

Greške s 'flekavom' odjećom koje svi radimo

Zaboravite na ovaj 'stari recept', uništava tkaninu, a promislite i o temperaturi vode koju koristite prilikom odstranjivanja

Koliko puta godišnje neki odjevni predmet "sredite" do te mjere da ne preostaje drugo nego odnijeti ga u kemijsku čistionicu? Ono što je u Americi standardna tjedna obaveza, kod nas nije zaživjelo u praksi - kemijske čistionice i praonice služe nam za saniranje prevelike štete, godišnje održavanje skupljih predmeta u ormaru i pomoć prilikom prevelike količine zahtjevnijih materijala. S ostalim se, tako se barem čini, volimo "bakćati" sami. Svako kućanstvo ima svoje tajne kad su u pitanju mrlje na odjeći, prenose se s generacije na generaciju, a u njih se kunu i najmlađi potomci. Bilo da je riječ o puderu u prahu, limunskoj kiselini ili nečemu trećem, svako domaćinstvo u Hrvatskoj, ne sumnjamo, u svojim ormarićima krije neko sredstvo za odstranjivanje mrlja, industrijsko ili prirodnu varijantu.

Portal Kitchn donosi nekoliko pogrešaka koje bi vlasnici kemijskih čistionica izdvojili kao najgore koje rade njihove mušterije. Izvor im je Tom Harari, osvivač njujorške praone Cleanly koji poručuje: "Naše osoblje uvijek zna kad je mušterija sama već pokušala ostraniti mrlju. Prepoznaju i one slučajeve kad bi bilo bolje da to nisu radili...", kaže on.

A ove pogreške izdvaja kao "najgore".

1. Predugo ste čekali

"Najveća pogreška koju netko može napraviti s umrljanim odjevnim komadom je čekati. Ako se mrlja ne sanira što prije, stopit će se s tkaninom, bit će ju teže odstraniti, a u nekim slučajevima ona stoga postaje trajna", kaže Harari.

Ukoliko se radi o mrlji s kojom ne znate postupati, odmah ju uputite profesionalcima. Na masne mrlje najbolje je staviti pudera u prahu.

2. Trljali ste

"Nikada, ali nikada ne biste trebali trljati mrlju. Odmah se vidi kad je netko trljao mrlju, tada je ona ušla u vlakna odjeće i izgleda poput printa na njoj", otkriva.

Ukoliko vam se ikada u javnosti dogodilo da ste se zamrljali, vjerojatno ste učinili kardinalnu pogrešku i reagirali sapunom i - trljanjem. Bilo bi najbolje jednostavno pustiti da se mrlja osuši i tretirati ju kod kuće po navici. Još bolja opcija bila bi prepustiti to profesionalcima.

3. Počeli ste od sredine

U kućnom saniranju štete mnogi će mrlju napasti od sredine, bilo da se radi o "skidanju" flomasterom za mrlje ili nekom drugom načinu. No zapravo bi trebalo, tvrde stručnjaci, početi od rubova te postupno nanositi sredstvo i prati prema sredini.

Kada počnete od sredine, riskirate da mrlju povećate i do dva puta.

4. Koristili ste vruću vodu

"Nikad ne koristite vruću vodu kad je u pitanju odstranjivanje mrlja jer ju na taj način možete samo "zalijepiti" za tkaninu. Ako ćete poduzimati korake, koristite hladnu do mlaku vodu", savjetuje Harari.

5. Koristili ste izbjeljivač

Vlasnik praone kaže i kako svojim mušterijama uvijek savjetuje da izbjegavaju izbjeljivač. Riječ je o teškoj kemikaliji koja u opasnost od uništenja dovodi ne samo delikatne materijale, a jednom kad je takva vrsta štete nanesena, ne može se preokrenuti.

6. Napravili ste nešto od ovoga

Danas Internet obiluje savjetima "kako ovo" i "kako ono", ali u sljedeće se ni u kojemu trenutku ne biste trebali ni pokušavati osloniti kad je u pitanju borba s mrljama: lak za kosu, lak za nokte, limunov sok i mineralna voda.

Iako je upravo kombinacija dvije posljednje stavke stari "recept", bilo bi bolje poslušati riječ stručnjaka. Možda ste se i na svojoj koži uvjerili u prejaku moć limuna i ostali s rupicom u pamuku.

Nisu vam saveznici, mogu samo napraviti veći problem, tvrdi Harari.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Shutterstock, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:58