ZALJUBITE SE U BOEMSKI STIL

HIPPY VRIJEME: Pretvorite svoj dom u trendi boho oazu

Kombinacija različitih stilova, kultura i vremenskih epoha. Sve je to popularni boho stil koji se najčešće veže uz ljude koji žive slobodnim, umjetničkim i nomadskim životom. Stil je to za sve koji žive slobodno, gdje god ih srce zove, stoga podrazumijeva šarenilo i eklekticizam stilova. Evo što trebate znati o ovom trendu uređenja!

Ako ste primijetili, boemske su kuće trend diljem svijeta, a sveopća stilska opuštenost u dekoriranju obuzela je i nas. Naravno, cijenimo i volimo i dalje ljepotu i čistoću minimalističkog stila i skandinavskih interijera kojima dominiraju svijetle nijanse i prirodni materijali, ali nam je boho uređenje pristupačnije i u posljednje vrijeme vrlo drago i blisko.

Ukratko, zaljubili smo se u slojeviti eklekticizam, točnije miks raznih stilova i ugodan osjećaj stanovanja, zaštitni znak boho domova. Zato smo u ovom broju odlučili istražiti na koji način brzo i jednostavno možete u domu osmisliti boho priču i koje savjete pritom obavezno morate slijediti. Ovo je svojevrsni šalabahter koji trebate slijediti želite li dekorirati životni prostor u trendovskom boho stilu.

1. Koja je točno definiciija ovog stila?

Od mode do namještaja, boho stil je našao inspiraciju u sedamdesetim i njihovom nekonvencionalnom stilu. Često se ovaj stil tradicionalno veže za umjetnike, pisce i intelektualce koji su tijekom povijesti rušili predrasude i pomicali granice dizajna. Boho ili boemski stil uređenja ima elemente etničke mode i stilova raznih zemalja, a prikupio je razne elemente u povijesti koji su se s vremenom spojili u jedinstven i prepoznatljiv stil.

Što je boho dekor?

  • interijerska opuštenost
  • ambijentalna toplina
  • udobnost
  • eklektika
  • životnost
  • boje

Što boho dekor nije?

  • sterilnost
  • savršenstvo
  • minimalizam
  • bezbojnost
  • trendovsko slaganje materijala i uzoraka

2. Kako općenito stilizirati interijer da bude boho?

Tajna je kombiniranje u apsolutnoj slobodi. Namještaj mekanih linija, šarene tkanine… sve sa stilom, naravno!

Postoji nekoliko načina na koje možete pristupiti dobivanju eklektičnog izgleda doma: možete dati mašti na volju, miješati baš svaki uzorak, boju i teksturu koju možete zamisliti. Bez susprezanja. Super! S druge strane, možete biti suptilniji i u interijer dodati nekoliko eklektičnih, ali zato upadljivih elemenata ili detalja. Sve ovisi o tome što želite postići i koliko želite biti (ne)umjereni u tome.

Što se tiče tipičnih boja boho stila, opet, pravilo je da nema pravila. Ipak, primjećuje se da u većini boho interijera prevladavaju toplije, zemljane boje. Tu su smeđa, terakota, zlatna, ali i narančasta, tamnoljubičasta i plava. U velikoj mjeri prisutna je i bijela.

Dizajneri savjetuju da savršeni boho dizajn interijera mora izgledati pomalo namjerno 'neuredno' kako bi bio autentičan. Sugeriraju i upotrebu što više slojeva (tepiha, jastuka, tapiserija) kako bi se u konačnici postigla ugodna i udobna atmosfera. Pri odabiru namještaja, preferiraju se komadi koji imaju nomadske i etničke elemente. Materijali karakteristični za boho stil su tekstil u svim formama i oblicima, drvo, životinjsko krzno i metalni accessoire.

3. Kako na brzinu postići boho chic vibru u vlastitom domu, neovisno o prevladavajućem stilu uređenja?

Iz prve ruke donosimo provjerene trikove.

DOBAR IZBOR RAZLIČITIH IZVORA SVJETLA

Žarulje, lampioni, funky lusteri, svijeće. Koristite ih sve! Ipak, ono što je najbolja opcija za boho izgled je rasvjeta koja ima okvir od prirodnih materijala.

NE KORISTITE (PREVIŠE) CRNE

Ako želite šiik boemski dekor, pokušajte se držati podalje od velikih, crnih komada namještaja ili velikih komada namještaja u vrlo tamnim nijansama. Držite se radije svijetlih tonova kao baze. Naime, tamni namještaj 'opterećuje' prostor, a primjerice svijetlo izbijeljeno drvo pruža prozračnost te čistu pozadinu za veliku paletu boja, uzoraka i tekstura koje ćete dodavati u određenu prostoriju.

BOGATA PALETA TEKSTURA

Jedna stvar koja u boho domu nikada ne nedostaje jest tekstura. Dodavanje teksture može se postići na mnogo načina. Primjerice, uz pomoć košara, zdjela izrađenih od različitih vrsta materijala, makramskih zidnih zavjesa, tepiha prirodnih vlakana, šarenih perzijskih ili turskih sagova, drvenog namještaja, hrpe knjiga ili, pak, raznih umjetničkih djela... Objesite tapiseriju, dodajte lude jastuke na sofu u dnevnom boravku. Znate onu izreku - manje je više? E, to u boho stilu ne vrijedi. Ovdje vlada ona - više je definitivno više! Maksimalizam je veliki trend u uređenju interijera, ali ako maksimalistički prostor nije nešto što vas pretjerano oduševljava, ne brinite. Boho vibra može se dodati i osjetiti i u minimalističkom ambijentu.

JEDAN KUTAK U STANU NEKA BUDE KRIČAV, NEKA 'VRIŠTI'

To može biti tirkizni zid, stolica oslikana svijetlom drvenom bojom u kutu, raskošni kabinet u uzorku bujne tropske zelene boje. Ako je taj predmet grub oko rubova, još bolje. Zapamtite da je boho izgled daleko od sterilnog i savršenog, zapravo uspijeva na onim malim nedostacima koji mogu učiniti da se ljudi osjećaju opuštenije unutar prostora. Idealno bi bilo pronaći sladak komad starine i dati mu zabavni sloj boje u hrabroj boji koju volite. Ali također možete oslikati i laminirani namještaj ako je to ono što u tom trenutku imate pri ruci.

TEPIH: SPOJTE NESPOJIVO

Slojevite prostirke pružaju dodatnu mogućnost miješanja uzoraka i boja. Također, dodaje još tekstura u vašu sobu. Pokušajte primjerice iskombinirati u istoj prostoriji vintage tepih s tepihom od jute. Sigurni smo da će vas iznenaditi rezultat eksperimenta.

BILJKE, BILJKE I SAMO BILJKE!

Što više zelenila, to bolje! Nismo još vidjeli fotografiju boho sobe koja nema najmanje tri biljke. Neka zelenilo postane detalj broj jedan u vašem boho domu. Stvorite od njega džunglu koja će vaš dom brzo pretvoriti u prirodnu oazu što odmara dušu i tijelo. Naravno, ovdje govorimo o živim biljkama, nikako umjetnim. Kaktusi su posebno popularni u boho interijerima pa ako ne znate što biste uzeli od zelenila, naš savjet je da se odlučite za nekog dekorativnog bodljikavog, zelenog prijatelja.

SJEDALA NA NISKOJ RAZINI

Boho filozofija je opuštanje i samo opuštanje. Podni jastuci, kožni taburei, mekani otomani i stolice s vrećicom prioritet su kad je riječ o sjedenju, jer pozivaju ljude da zaista sjednu, opuste se, odmore, udomaće i neko vrijeme ostanu.

DODAJTE VINTAGE ILI HANDMADE komad namještaja ili detalj

Mi smo dugogodišnji ljubitelji starina i stvarno mislimo da je moguće dodati ružičasti komad gotovo svakom stilu dekoracije. No, u slučaju boho dekoriranja, neki rabljeni komad namještaja je neophodan za pravi boho izgled! Savjet: kada kupujete u trgovinama, potražite retro komade od drva, ispletene od pruća ili, pak, one od prirodnih materijala. Također pazite na tople metalne akcente kao što su: vintage tegle za biljke koje su savršen odabir za sukulente, potražite i kraljevske držače svijećnjaka te stalke za časopise koji pripadaju nekim davim, dobrim vremenima. Poanta je dodati u interijer nešto staro i/ili ručno rađeno. Bilo da je riječ o nekom dobrom vintage stolcu, stoliću koji ste sami izradili od paleta ili, pak, samo o starom pladnju koji ste naslijedili od svoje bake.

PREDMETI KOJE VOLITE

Doista vjerujemo u uređenje vašeg doma stvarima koje doista volite. Ova filozofija vrijedi i za boho dekor. Predmeti koji imaju priču, koje ste donijeli s nekih vaših putovanja svakako su 'must have' u boho interijeru na vašim putovanjima. Oni će vam svakodnevno donijeti radost i bit će podsjetnik na vama drago, životno putovanje. Zapravo, to je kao da gledate fotoalbum, osim što živite u njemu!

MIRIS DOMA JE SVE

Ne podcjenjujte utjecaj koji miris može imati u vašem domu. Slično kao kad nosite parfem, imati dom koji izvrsno miriše, zaista može ostaviti trajan dojam na ljude. Teško je preporučiti neki poseban miris jer su mirisi nevjerojatno subjektivan pojam. No, postoji mnogo načina na koje možete ukomponirati prekrasne mirise u vaš dom, bilo da je riječ o mirisnoj svijeći, eteričnim uljima, tamjanima ili samo o kuhanju nekih ukusnih namirnica na vrhu vašeg štednjaka. Izbori su beskrajni pa se zabavite mirisima i pronađite ono što najbolje odgovara vašoj kući.

4. Gdje kupovati u boho stilu?

Web adrese koje trebate pogledati:

  • Urban outfitters
  • World market
  • The-citizenry
  • Zara home
  • H&M home
  • Target home
  • Etsy
  • Amazon
  • Ikea

Termini koje trebate koristiti na velikim platformama poput Amazona i eBaya, koji će vas odvesti do najboljih boho proizvoda:

  • Ikat
  • Kilim
  • Indian
  • Moroccan
  • Turkish
  • Persian
  • Oriental
  • Mexican
  • Oushak
  • Tribal

Što volimo na platformi Etsy, a boho je?

  • The Bohemian Lifestyle - boho jastuci, tepisi i taburei
  • Boho Brick House - vintage boho kućne dekoracije
  • Petit Bohème - boho rukotvorine
  • Boho Tree - boho galanterija
  • Boho Pillow - boho jastuci

Foto: iStock photos, Living4media/Gulliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:29