10 KORISTI MASLINOVOG LIŠĆA

I lišće masline je blagotvorno

Jeste li znali da maslinova grančica, simbol mira i blagostanja, liječi i štiti od raznih bolesti i simptoma

List masline je bio simbol mira i blagostanja mnogim generacijama. U knjizi Postanka golub se vraća u Noinu arku sa svježom maslinovom grančicom u ustima i najavljuje kraj potopa. Danas je maslinova grančica postala simbol mira, a pojavljuje se čak i na zastavi Ujedinjenih naroda. Čuli smo mnogo o zdravstvenim dobrobitima maslinovog ulja, ali vrlo malo o zdravstvenim dobrobitima maslinovog lišća. Nedavna su istraživanja pokazala da ekstrakt maslinovog lišća može izliječiti ljude i zaštititi ih od raznih bolesti i simptoma.

Sve počinje s fitokemikalijama ("biljnim kemikalijama") čija je glavna svrha zaštita biljke od parazita i bolesti. Konzumiranjem biljaka, naša tijela apsorbiraju fitokemikalije koje nas štite od istih opasnosti. Jedna od tih fitokemikalija naziva se Oleuropein, a nalazi se i u listovima maslina.

Evo 10 koristi ekstrakt maslinovog lišća:

1. Pomažu u sprečavanju ili usporavanju razvoja raka

Rezultati istraživanja provedenog 2010.-2011. godine pokazuju da aktivni sastojak u listovima maslina može usporiti razvoj stanica raka kod žena koje boluju od raka dojke, kao i usporiti razvoj melanoma u stanicama koje su uzete od miševa.

2. Potiče formiranje kostiju

U studiji provedenoj u Španjolskoj 2011. godine, istraživači su otkrili da Oleuropein koji se nalazi u maslinovom ulju potiče proizvodnju osteoblasta - velikih stanica odgovornih za razvoj kostiju, koje sprečavaju osteoporozu i smanjuju koštanu masu.

3. Bori se protiv bakterijskih i virusnih infekcija

Oleuropein je posebno koristan u borbi protiv mikroorganizama kao što su virusi i bakterije. Pretvara se u etanolnu kiselinu u tijelu, koja zaustavlja reprodukciju aminokiselina u virusima i bakterijama, sprječavajući ih tako da se razmnožavaju i šire.

4. Sprječavaju starenje

Slobodni radikali mogu oštetiti kožu ometajući proces formiranja DNA. Listovi masline bogati su fenolima, antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale i pomažu u revitalizaciji naše kože.

5. Smanjuju upalu

Sposobnost Oleuropeina da se bori protiv mikroba može izliječiti infekcije i ublažiti upalu.

6. Snižava krvni tlak

Istraživači su otkrili da oleuropein također može poboljšati cirkulaciju krvi i spriječiti zgrušavanje krvi. Lišće masline također može uravnotežiti razinu šećera u krvi poboljšanjem aktivnosti receptora inzulina u jetri.

7. Bori se protiv kolesterola

Maslinovo lišće je također poznato po svojoj sposobnosti da zaustavi stvaranje LDL ("lošeg kolesterola") sprečavanjem oksidacije.

8. Pojačava imunološki sustav

Fitokemikalije koje se nalaze u listovima masline podupiru aktivnost vitamina C, koji je bitan za naš imunološki sustav.

9. Liječi infekcije

Kao dio svog antivirusnog djelovanja, ekstrakt maslinova lista može izliječiti virusnih infekcija kao što su herpes i gripa.

10. A popis ide dalje i dalje ...

Budući da listovi maslina imaju antivirusna, protuupalna i anti-gljivična svojstva, također mogu pomoći u slučajevima malarije, alergija, psorijaze, CFS-a (sindrom kroničnog umora) i više.

Uvjereni? Otiđite do najbliže ljekarne i zatražite ekstrakt lista maslina.

Foto: Depositphotos, iStock, Goran Šebalić/Hanza Media, Nikša Stipanićev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:14