Ovo morate isprobati

‘Isprobala sam ovaj trik za rashlađivanje kuće u vrućim noćima - stvarno djeluje. Kakva divota!‘

 FARKNOT_ARCHITECT/GETTY IMAGES
S ljetnim vremenom koje je konačno stiglo, pronašli smo super jednostavan način da održite kuću dovoljno hladnom za spavanje noću

Učestali toplinski udari, divne ljetne dane često pretvaraju u sparne noći, uzrokujući nemiran san u zagušljivim spavaćim sobama.

- Kao žena možda sam podložnija osjećaju pretjerane topline u vrućim ljetnim noćima, ali uvjerena sam da nisam jedina koja se bori sa spavanjem u zagušljivim večerima, piše Laura McKenna novinarka express.co.uk.

- U očajničkoj želji za nekim hladnim olakšanjem tijekom sitnih sati, odlučila sam otvoriti neke prozore i slučajno sam otkrila jednostavno, ali učinkovito rješenje, objašnjava.

image
JANGOBEAT/GETTY IMAGES

- Činilo mi se kontraproduktivnim držati prozore otvorenima dok je vani sparno, svjesna sam da bi puštanje vrućeg zraka samo povećalo unutarnju temperaturu pa uvijek držim svoje prozore zatvorene s navučenim zavjesama kad temperatura skoči. Međutim, jedna me nemirna noć natjerala da odlutam do kuhinje i provjerim kakva je situacija u sobama moje djece. Zavirila sam u svaku spavaću sobu nadajući se da ću pronaći neku hladniju od moje, ali uzalud. Zato sam bez imalo razmišljanja, otvorila prozore u prednjoj i stražnjoj spavaćoj sobi, nenamjerno stvorivši osvježavajući koridor hladnog zraka koji je gotovo trenutačno snizio temperaturu u cijeloj kući.

- Bilo je to tako jednostavno rješenje, ali mi nikada nije palo na pamet. Otvaranjem prozora na suprotnim stranama kuće omogućila sam protok zraka koji je oslobodio sav zarobljeni topli zrak i omogućio ulazak hladnijem noćnom zraku. Očigledno je zrak koji se kreće hladniji od ustajalog zraka, pa sam uspjela stvoriti malo povjetarca i omogućiti bolju cirkulaciju zraka unutar kuće.Zatim sam odlučila otići i korak dalje sa svojim improviziranim rješenjem za klimatizaciju objesivši vlažnu plahtu ispred otvorenog prozora kako bi povjetarac bio još hladniji. Kakva divota!

image
IZUSEK/GETTY IMAGES

Za druge znojne spavače ili bilo koga tko se jednostavno radije hladi pod plahtama, evo nekoliko dodatnih načina da se osjećate ugodno u vrućoj noći:

Zatvorite rolete i zavjese

Držite rolete i zavjese zatvorene tijekom najtoplijih dijelova dana kako biste prostor zaštitili sunce i spriječili porast unutarnje temperatura.

Ohladite vodom

Ako imate ventilator, stavite zdjelu s ledenom vodom ispred njega da puše hladniji zrak.

Smanjite toplinu iz uređaja

Izbjegavajte korištenje pećnica, štednjaka i drugih uređaja koji stvaraju toplinu tijekom dana. Odlučite se za jela u mikrovalnoj pećnici, salate ili umjesto toga upotrijebite vanjski roštilj.

Odaberite posteljinu koja hladi

Koristite lagane, prozračne pamučne posteljine. Razmislite o stavljanju jastučnica ili plahti u zamrzivač na nekoliko minuta prije spavanja.

Istuširajte se hladnom vodom prije spavanja

Hladan tuš prije spavanja može vam pomoći u snižavanju tjelesne temperature i pomoći da lakše utonete u san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 13:58