Istraživanje gdje je najviše pala cijena nekretnina?

Za stan u Sesvetama 1123, a za vikendicu u Zadru 1658 eura po m2

Lokacija i cijena dva su podjednako važna kriterija pri kupnji nekretnine. No, kad cijena kuće ili stana na traženoj lokaciji premašuje vaš budžet, kompromis je neizbježan. Hoće li on značiti veću cijenu za manje četvornih metara u atraktivnom gradskom središtu ili nižu cijenu i više kvadrata u udaljenijem naselju ovisi, naravno, o vašim željama. Ako ste se našli u potonjem slučaju, ovaj će vam članak biti od koristi. Portal CentarNekretnina.net, naime, objavio je redovno istraživanje o traženim cijenama nekretnina iz kojeg smo izvukli zanimljive podatke o najpovoljnijim stanovima u Zagrebu te kućama i apartmanima na Jadranu.

Centar i dalje prestižan

No, krenimo redom. Tražene cijene nekretnina u siječnju na mjesečnoj su se razini povećale 0,5 posto, dok su u odnosu na isto razdoblje lani pale za 3,6 posto. U Zagrebu i okolici cijena je na godišnjoj razini pala 5,2 posto, a stručnjaci napominju da je indeks cijena i dalje ispod razine 2006. godine. Analiziramo li metropolu, prosječna cijena zagrebačkog stana u siječnju je bila 1561 euro po kvadratu, što je 0,3 posto manje u odnosu na prosinac 2013. godine, odnosno 5,8 posto manje nego u prošlogodišnjem siječnju. Cijena je pala u svim gradskim četvrtima, osim na Trešnjevci jug i Donjoj Dubravi, a valja spomenuti da su u samo dvije četvrti cijene još više od 2000 kuna. To su Medveščak, gdje se za kvadrat stana traže 2152 eura, te Centar, gdje se traži 2036 eura, i inače najskuplji dijelovi Zagreba. Najniže cijene stanova na zagrebačkom području su u Sesvetama, gdje je prosječna cijena bila 1123 eura po kvadratu, a zatim u Novom Zagrebu – istok, gdje je iznosila 1324 eura po četvornom metru.

Šarolike oscilacije

Na Jadranu je, pak, cijena na godišnjoj razini pala za 1,6 posto, dok je na mjesečnoj razini, znači u odnosu na prosinac, porasla za 1,8 posto. Međutim, oscilacije su šarolike promatramo li ih prema kategorijama nekretnina. Tražena cijena kuća na Jadranu u siječnju je iznosila 1553 eura po kvadratu, što je 0,7 posto više nego prošli mjesec, a 3,7 posto manje u odnosu na siječanj 2013. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu na mjesečnoj je razini viša za 1,7 posto, dok je na godišnjoj razini viša 0,9 posto i iznosila je 2032 eura po četvornom metru. Osim u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2000 eura i u Primorsko-goranskoj te Istarskoj županiji.

Ponuda većih gradova

S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Zadarskoj županiji s cijenom od 1658 eura po kvadratu, navodi se u priopćenju portala CentarNekretnine. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu iznosila je 1594 eura po kvadratu, što je porast od 2,4 posto u odnosu na prosinca, ali istodobno i pad od 1,9 posto u odnosu na lanjski siječanj. Kad pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, u Splitu je došlo do najvećeg pada u odnosu na lani i to za čak 8,1 posto, a u Rijeci za 2,2 posto. Prosječna tražena cijena stana u Splitu u siječnju bila je 2131 euro po kvadratu, a u Rijeci 1522 eura. Tradicionalno, osječke su cijene među najpovoljnijima. I opet su pale, te iznosile 1072 eura po kvadratu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:48