PREDNOSTI UZGOJA BILJAKA

Iznenađeni? Istraživanje pokazalo da sobne biljke smanjuju bol i osjećaj anksioznosti

Istraživanje je obuhvatilo 90 pacijenata koji su se oporavljali u bolnici - neki od njih dobivali su cvijeće i biljke u svojim bolničkim sobama tijekom razdoblja oporavka, a drugi nisu

Jeste li znali da biljke produžuju život i ujedno povećavaju kvalitetu života? Kako je potvrdilo istraživanje Američkog hortikulturnog društva, uzgoj sobnih biljaka ne pridonosi samo vizualnom karakteru vašeg doma. Također ima veliko značanje kad je riječ o vašem zdravlju i raspoloženju.

Kako navodi nedavno provedeno istraživanje, učinci posjedovanja cvijeća i biljaka u vašem domu zaista su nevjerojatni. Istraživanje je obuhvatilo 90 pacijenata koji su se u to vrijeme oporavljali u bolnici - jedni od njih dobivali su cvijeće i u svojim bolničkim sobama tijekom razdoblja oporavka, a drugi nisu.

Razlike između skupina za vrijeme njihovog oporavka bile su šokantne. Naime, oni pacijenti koji su redovito dobivali cvijeće i boravili među biljkama trpjeli su manje bolove, a osjećali su se i manje anksiozno od onih koji u svojoj blizini tijekom oporavka nisu imali sobne biljke.

Ti isti pacijenti također su imali znatno niži krvni tlak, manji osjećaj boli, tjeskobe, ali i općeg umora.

- Rezultati ovog istraživanja pokazuju da biljke mogu biti neinvazivne, jeftine i učinkovite za uklanjanje boli te liječenje anksioznosti ili tjeskobe - zaključili su stručnjaci Američkog hortikulturnog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:49