OSVJEŽENJE NA ZIDU

Izradite sami drvenu policu za umjetnine

 

Ako ste zaljubljenici u interijere, sigurno ste već uočili ovaj mali trend u dnevnim boravcima i spavaćim sobama - polica za umjetnine krasi mnoga uzglavlja i zidove iznad trosjeda, a izgleda fantastično što god postavili na nju. Ako ste spretni s bušilicom, zaista je jednostavna za izradu. Osim toga, trud i vrijeme će se isplatiti posebno onima koji obožavaju promjene u interijeru. S ovakvom policom moći ćete mijenjati raspored svojih umjetnina kada god to poželite. Osim toga, dobra je stvar i to što nećete morati dodatno bušiti zidove kada u vaš interijer dođe neka nova zidna dekoracija.

U nastavku vam donosimo upute za izradu police.

POTREBAN MATERIJAL:
- daska od smreke ili bora, debljine oko 3 cm i širine oko 30 cm
- vijci za drvo
- bušilica
- rukavice
- brusni papir
- stezaljke
- kistovi
- osnovni premaz za drvo
- boja za drvo
- lak za drvo

Dodatan savjet: Obrađeno drvo možete nabaviti u pilanama.

Prvo je potrebno izrezati dasku na tri dijela. Prvi dio je najtanji jer se postavlja na prednju stranu police kako bi služio kao naslon nakon što položimo umjetnine. Srednji dio je najširi zbog toga što ima funkciju police, a dio koji ide uz zid je nešto uži od srednjeg dijela. Njegova funkcija je postavljanje police na zid.

Elemente koje ste izrezali pričvrstite stezaljkom.

Zatim bušilicom dobro učvrstite sve elemente.

Kada ste učvrstili elemente, prođite policu brusnim papirom.

Nakon toga nanesite osnovni premaz za drvo. Ostavite da se osuši, a zatim nanesite boju za drvo. Kada se i boja osuši, nanesite završni premaz, odnosno, lak. Boju možete nanijeti i u dva sloja. Vrijeme sušenja može biti oko 2 sata.

Kada se vaša polica dobro osušila pričvrstite je bušilicom za zid.

Zatim na policu postavite svoje umjetnine, i to je to.

Duljina daske koju ćete uzeti svakako ovisi o duljini vašeg zida. Kako bi zid izgledao popunjenije i bogatije, uzmite policu koja je dulja nego vaš kauč ili bračni krevet. Ova je polica zahvalan zidni element koji će vam uštedjeti vrijeme planiranja raznih zidnih galerija, a izgledat će moderno i efektno u svakom interijeru.

Foto: chrislovesjulia
Izvor: chrislovesjulia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:09