SVE PREDNOSTI, ALI I NEDOSTACI

Je li popodnevni san dobar za vaše zdravlje? Da, ali samo ako traje do 90 minuta!

Imamo odlične vijesti za sve ljubitelje popodnevnog 'spavanca'! Istraživanja su pokazala da drijemanje tijekom dana ima mnogo dobrobiti za zdravlje, a evo o čemu se točno radi...

San sam po sebi ima mnogo prednosti - povećava budnost, daje vam energiju, poboljšava koncentraciju i pamćenje, podiže raspoloženje, smanjuje stres, potiče kreativnost i zahvaljujući njemu također smo i fizički spremniji. Međutim, što je sa popodnevnim snom? Utječe li i on na naše zdravlje, odnosno donosi li nam više štete ili koristi?

Iako se godinama nagađalo o tome, sada smo napokon dobili odgovor na ovo vječito pitanje. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da popodnevni san dva puta tjedno može znatno poboljšati naše zdravlje, a naročito zdravlje našeg srca. Ipak, postoji uvjet, a taj je da popodnevni san ne smije trajati dulje od 90 minuta.

Naime, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste se iz popodnevnog drijemanja probudili i osjećali dezorijentirano ili živčano? To je jedan od pokazatelja da ste tijekom sna završili s drijemanjem i upali u duboki san, a buđenje iz dubokog sna ne povećava fokus, budnost i razinu energije kao što je to slušaj kod kratkoročnog drijemanja.

Upravo suprotno, ono samo može dodatno pogoršati vaše kognitivne sposobnosti ii napraviti više štete nego koristi.

Foto: Pexels

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:55