ZA SREĆU NIKAD NIJE KASNO

Jeste li čuli za ikigai, tajnu dugog i sretnog života?

Ovaj japanski koncept vam može pomoći u pronalaženju dugovječnosti i svrhe u životu

Do sada ste se već upoznali s danskim konceptom života hygge, kojim su prošle godine bili opsjednuti svi. A ako topla pletena dekica i prefini kolačići nisu riješili vaše probleme, možda ćete pronaći tajnu sreće u japanskom pojmu ikigai.

Kombiniranjem japanskih riječi iki, što znači život i gai, što znači vrijednost, ikigai u osnovi znači pronalaženje svrhe u životu.

"Ikigai se može prevesti kao" razlog postojanja "- ono što vas svakog jutra potiče da izađete iz kreveta", napisao je Héctor García, koautor knjige Ikigai: Japanska tajna dugog i sretnog života, za The Guardian.

S obzirom na to da je Japan poznat po dugovječnosti svojih građana, prosječna starost žena je 87 godina, a muškaraca 81. godinu prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi zemlje, izvijestio je BBC - ikigai bi mogao biti i tajna dugovječnosti.

A post shared by Ikigai (@ikigaibook) on

Kako pronaći svoj ikigai

Ikigai je često povezan s Venn dijagramom gdje se sljedeći elementi preklapaju:

Što volite?
U čemu ste dobri?
Što svijet treba?
Što vam se može platiti?

Rezultat koji dobijete na sjecištu ova četiri popisa je ikigai. Ako ste već umirovljeni, možete ukloniti "što vam se možete platiti" i još uvijek možete pronaći svoj ikigai s preostala tri.

Zapravo, posao za koji primate plaću ne bi trebao imati nikakve veze s vašom ikigai svrhom u životu. U anketi od 2.000 japanskih muškaraca i žena koje je provela Središnja istraživačka služba 2010., samo 31 posto ispitanika smatra da je njihov rad ikigai, izvijestio je BBC. Mnogo je japanskih umirovljenika nakon odlaska iz službe pronašla veću svrhu u hobijima, što ne samo da ih održava aktivnim, nego i životu daje osjećaj značenja nakon završetka karijere.

A post shared by Ikigai (@ikigaibook) on

Razmislite o svojem životnom „toku”

Ista kao što možete izraditi popis s četiri elementa poput ovog iznad i shvatiti što je u središtu svih njih, tako je i pronalaženje ikigai smisla vrlo jednostavno. Zastanite na trenutak tijekom dana i zapitajte se: Zašto ja ovo radim?

"Kada uđemo u stanje 'protoka' gubimo osjećaj prolaska vremena ', rekao je Garcia, rodom iz Barcelone koji je živio u Tokiju 13 godina, za Independent. "Jeste li ikad bili tako uneseni u posao da ste zaboravili piti i jesti? O kakvom je poslu bila riječ?"

"Na primjer, postao sam jači u svom svakodnevnom poslu kada govorim" ne "o stvarima koje znam da ne volim i nisam dobar u njima, i stavljam se u situacije u kojima sam dobar i koje volim." "Također, posvećujem više vremena i pažnje svojim hobijima: jogi i fotografiji, i uživam više nego ikada."

Izvor: countryliving

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:59