SAVJETI KOJI ĆE VAS SPASITI

Jeste li znali? Ove stvari nikada ne smijete prati u perilici posuđa

Nije baš svaki komad posuđa namijenjen pranju u perilici posuđa

Slažemo se s time da je perilica posuđa jedan od najpametnijih i najkorisnijih izuma za kućanstvo. Štedi nam vrijeme, pomaže pri bržem čišćenju kuhinje i prljavog posuđa te zahvaljujući njoj imamo mnogo više vremena za druge, možda važnije stvari. Ipak, postoje određeni predmeti koje nikada ne biste smjeli prati u perilici suđa, a evo koji su to...

1. Plastične posudice

Male plastične posude jedna su od onih stvari koje baš i nije najpametnije prati u perilici suđa. Naime, takvi tanki plastični spremnici obično ne stoje dobro u samoj perilici, a mogu se čak i rastopiti! I ne samo to, isto mogu dovesti i do začepljenja na dnu perilice posuđa.

2. Uske staklene bočice

Uske staklene bočice mnogo je teže oprati u perilici posuđa nego što je to slučaj sa ručnim pranjem. Naime, budući da spomenute bočice imaju 'usko grlo', postoji velika vjerojatnost da će se u njima zadržati sapunica ili ostatak deterdženta nakon završetka procesa pranja. Sve to može dovesti do kvara vašeg uređaja, ali i nepotrebnog zauzimanja mjesta u samoj perilici. Danas postoje prilagođene četke za pranje bočica koje će vam dodatno olakšati ovaj postupak.

3. Tave od lijevanog željeza

Još jedna od stvari koje nije najpametnije prati u perilici posuđa. Naime, stvar je u tome što su ovakve tave obično prevučene slojem protiv hrđanja, a njihovo pranje u perilici moglo bi uzrokovati upravo to te dovesti do oštećenja posuđa.

4. Kuhinjski noževi

Umjesto u perilici posuđa, noževe je uvijek pametnije prati ručno. Zašto? Naime, visoke temperature koje su uobičajene tijekom pranja u periici mogu ozbiljno oštetiti metal zbog čega vaši kuhinjski noževi više neće rezati kao ranije, a to je nešto što sigurno ne želite da vam se dogodi.

5. Delikatno posuđe

Mislimo da ovo ionako ne trebamo posebno objašnjavati. Naime, stvar je u tome što se delikatno posuđe u perilici može oštetiti ili razbiti. Umjesto pranja u perilici, ovakvu vrstu posuđa uvijek je pametnije prati ručno. Možda će postupak pranja potrajati nešto duže, ali ćete barem biti sigurni da neće doći do razbijanja ili oštećenja bilo kakve vrste.

6. Drvene daske za rezanje

Intenzivno visoke temperature koje nastaju tijekom pranja u perilici posuđa uništavaju drvene daske za rezanje, a na taj se način u samim pukotinama nakupljaju sokovi iz sirovog mesa zbog čega postoji i opasnost od zaraze. Osim daske za rezanje, u perilicu posuđa ne biste smjeli stavljati ni bilo kakve druge kuhinjske alate od drveta ili pak bambusa.

Izvor i foto: One Good Thing.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:19