SAVJETI ZA UREDAN DOM

Jeste li znali? Ovo su navike koje stvaraju pozitivnu energiju u vašem domu

Imate li ponekad osjećaj da, bez obzira na to kakvo je uređenje u nečijem domu, energija u prostoru jednostavno nije onakva kakva bi trebala biti? Postoji razlog zašto je to tako...

Naši su domovi na neki način produžetak onoga tko smo mi sami - ono što radimo unutar svoja četiri zida oblikuje nam raspoloženje, utječe na našu produktivnost i utječe na naš pogled na život. Mnoga dosad provedena znanstvena istraživanja pokazala su da itekako možemo imati utjecaja na vlastitu sreću, i to stvaranjem sitnih navika i rutina koje čine našu svakodnevicu.

1. Probudite se dovoljno rano

Čak i onim danima kada vam rano buđenje i nije obavezno, nemojte spavati predugo. Naime, istraživanja su pokazala da se tijekom dana osjećamo mnogo bolje, odmornije i puni energije ako se budimo ranije. Bilo bi savršeno kada bismo se svaki dan budili u isto ili barem približno vrijeme, a razlog je samo jedan - navika koja će rezultirati boljim raspoloženjem i cjelokupnom energijom prilikom boravka u prostoru.

2. Svakog jutra pospremite krevet

Sigurno i sami znate da pospremljen krevet mijenja potpuno cijelu sliku sobe i stvara savršen dojam reda. Na koncu, i sami se dobro osjećamo pri pogledu na poravnan prekrivač i jastuke. Nemojte da vas pogled na fotografiju ispod demotivira u pospremanju kreveta ujutro jer doista ne mora ovako izgledati nakon što ga sredite.

3. Odmah pospremite odjeću kada ju skinete sa sebe

Ako posla ili boravka vani dođete kući, ali odjeću koju ste skinuli ne stavljate u ormar nego na stolac - radite veliku grešku. To nikako nije navika koje se pridržavaju uredni ljudi i oni koji žele da u njihovom domu vlada pozitivna energija. Naime, oni skinutu odjeću odmah 'preusmjeravaju' dalje, odnosno stavljaju ju tamo gdje treba stajati, bez obzira na to je li riječ o perilici rublja ili ormaru.

4. Napravite raspored za sve stvari

Vrlo je važno i učinkovito, pogotovo ako i inače imate problema s vremenom i ništa ne stižete, napraviti raspored svega što morate obaviti taj dan ili idućih dana. Bez obzira na to je li riječ o neriješenih zadatcima, pripremi za putovanje, kupovini, sastancima ili pospremanju doma, jedno je sigurno - raspored obaveza itekako će vam pomoći da se osjećate bolje u svome domu.

5. Ništa ne ostavljaju 'za kasnije'

Organizirane i uredne osobe imaju naviku da nijedan od zadataka ne ostavljaju 'za kasnije', već uvijek sve naprave navrijeme. Zato svaku večer prije odlaska na spavanje provjerite dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu – posložite jastuke razbacane po kauču, maknite daljinski upravljač i mobitele na njihovo mjesto, stavite prljave šalice, tanjure i pribor za jelo u perilicu suđa te maknite sve stvari s poda kojima tamo nije mjesto. Ujutro ćete se probuditi u urednom domu i to će samo rezultirati boljim raspoloženjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:30