ISPROBANE PREČICE KOJE RADE

STRUČNJAK ZA ČIŠĆENJE OTKRIO GENIJALNE TRIKOVE ZA BRZINSKO 'GLAČANJE' Skratite vrijeme dosadnog peglanja, evo kako!

Peglanje je prema anketama jedan od najomraženijih poslova i ženama i muškarcima. Otkrivamo genijalne  trikove za brzinsko 'glačanje', posebno ovaj pod tušem...

Stručnjak za čišćenje za Daily Mail otkrio je svoje tajne savjete koji vam mogu pomoći da uštedite vrijeme na dosadnim kućanskim poslovima za koje vam neće trebati ništa osim predmeta koji se već nalaze u vašoj kuhinji.

Počnimo od peglanja, koje je prema anketama jedan od najomraženijih poslova i ženama i muškarcima. To je posao koji frustrira, za koji obično nikad nemate vremena, ili vam se čini da je šteta uopće trošiti vrijeme na peglanje, a opet ne želite šetati okolo u izgužvanoj odjeći, jer to ostavlja dojam neurednosti.

Londončanin Kegan Kimball, koji obavlja usluge čišćenja i pranja rublja, podijelio je devet vrhunskih savjeta i trikova koji su isplativi, brzi i jednostavno uklanjaju nabore na odjeći, uključujući dodavanje kockica leda u sušilicu i druge prečace koji vam mogu pomoći da vam odjeća bude besprijekorno ravna i posložena u stilski ormar.

1. Štrcajte alkoholnim octom i vodom

Ovo prirodno rješenje bit će najbolje prihvaćeno od vlasnika odjeće koji inzistiraju na ekološki prihvatljivim rješenjima.

- Ulijte jedan dio bijelog octa i tri dijela vode u bočicu s raspršivačem, protresite i poštrcajte preko suhih nabora na odjeći i ostavite ih da se osuše - savjetuje Kimball, i tvrdi da će nabori početi postepeno nestajati. Osim toga, ocat je i prirodno dezinfekcijsko sredstvo i izvrstan način za osvježavanje odjeće između pranja. Primjerice, ako vam je na košulji ostao trag ruža osobe koja vam je, primjerice, čestitala neku obljetnicu ili rođendan, jednostavno raspršite na mrlju ovu otopinu i potom operite košulju. Svi tragovi će nestati.

2. Ubacite kockicu leda u sušilicu rublja zajedno s odjećom.

Ovaj učinkoviti savjet djeluje svaki put i uštedjet će vam dragocjene minute.

- Ako imate sreću da posjedujete sušilicu, ubacite kocku leda u suhu odjeću koja će tijekom deset minuta znatno olakšati vađenje odjeće iz stroja i njezino ravnanje. Toplina će otopiti led i osloboditi pare i učinkovito odvojiti odjeću dok se vi bavite važnijim stvarima - objasnio je stručnjak.

3. Položite foliju između odjeće i daske za glačanje

- Još jedan trik koji štedi vrijeme je položiti foliju između odjeće i daske za glačanje. Dok peglate jednu stranu, toplina će se širiti i tako zagrijavati drugu stranu. Ovaj trik će vas spasiti od potrebe da peglate obje strane i uštedjet ćete vrijeme potrebno da prevrćete odjeću koju treba izravnati s obje strane - poručuje Kimball.

4. Držite manju zgužvanu odjeću iznad posude dok ključa

Kegan je otkrio i trik kako za ravnanje odjeće iskoristiti male kućanske uređaje, uključujući čajnike.

- Držite manje zgužvane predmete, poput svilenih košulja, iznad posude za vodu dok ključa za brzo iskorištavanje vruće pare. Držite ruke podalje od pare ili nosite rukavice da se zaštitite od opeklina - savjetuje stručnjak.

​5. Lagano navlažite odjeću i sušite sušilom za kosu

- Za brzo uklanjanje nabora pomaže i ako odjeću koja je obješena na sušilu lagano posprejate vodom koja će opustiti nabore, a onda je do kraja osušite sušilom za kosu, što je najbolja i najisplativija alternativa ručnom peglanju - otkriva stručnjak, uz napomenu da ovaj trik možete primijeniti u sekundi i odmah nakon toga odjeću odjenuti.

6. Na vidljivim naborima koristite kopče za kosu

Prema riječima stručnjaka za pranje rublja, ovo je klasični trik, ali vrlo učinkovit.

- Tamo gdje većina ljudi pokušava riješiti problem glačajući cijeli predmet, može se doskočiti malim trikovima, koristeći viklere za ravnanje kose. Svoje najvidljivije nabore pritisnite kopčama. Ako su vam ovratnici i manžete izravnani, možete zavarati bilo koga da povjeruje da je i ostali dio košulje također ispeglan. Pazite jedino da ispravljače ne držite predugo, jer u tom slučaju otpušteni rukavi neće dobro izgledati.

7. Objesite na vješalicu još vruću odjeću iz sušilice

Dobar trik za uštedu vremena na glačanju je da brzo izvadite odjeću iz sušilice.

- Složena odjeća izgleda lijepo i super je za organiziranje prostora u ormaru, ali ako svoju odjeću želite zadržati neispeglanu duže vremena, vješanje je najbolje rješenje. Ali važno je da to činite dok je još vruća iz sušilice, tako da s njom možete manipulirati kako želite dok se hladi. Odjeća će ostati bez većih nabora i u ormaru će izgledati uredno.

8. ‘Glačanje’ pod tušem

Još jedan od savjeta stručnjaka uključuje glačanje pod tušem, jer je i to dobar način da optimizirate svoje vrijeme. “Za manje nabore dovoljno je da samo objesite odjeću u kupaonici i pustite topli tuš. Pri tome obavezno držite zatvorene prozore kako biste postigli iste pogodnosti koje nude glačala na paru - čak i bez potrebe da ih uključite.”

9. Vlaga čini čuda

Za nas koji ne posjedujemo sušilicu i odjeću uglavnom glačamo na konju za peglanje, koristan je savjet da ne dopustimo da se odjevni predmeti u potpunosti osuše prije nego što se odlučite na peglanje.

- Sljedeći put kada sušite odjeću, bilo sušilicom ili na stalku za odjeću, ne ostavljajte je da se potpuno osuši prije nego što je počnete glačati. Naime, zaostala vlaga čini čuda u stvaranju pare, što će izvrsno ukloniti nabore i dulje zadržati odjeću izravnanom - tvrdi Kimball.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:08