Brzopotezna rješenja

Kako bez puno muke osvježiti prostor

 Claire Esparros
Jednostavni savjeti za brzinsku preobrazbu

Život u podstanarstvu te u malim ili starim stanovima realnost je mnogih Hrvata. Uz užurbanu svakodnevicu i sklonost gomilanju stvari, često se zateknemo kako bezuspješno pokušavamo savladati nered koji zaposjeda naše prostore. U situacijama kada se prisilno štedi za otplatu kredita ili zasluženi odmor, teško se upustiti u renovaciju prostora kako bismo što učinkovitije iskoristili nekretninu u kojoj živimo. S time na umu, predlažemo vam nekoliko jednostavnih načina za osvježavanje prostora bez velikih ulaganja kako vremena tako i novca.

Svjetlost

Osim što su zatrpani velikim komadima namještaja, mali stanovi često imaju problem s nedostatkom svjetlosti. Prozori prizemnih stanova nerijetko gledaju na ventilacijski prostor višekatnice i njihova funkcija dovođenja prirodnog svjetla u prostor u najmanju je ruku upitna. Ulaganje u zamjenu starih prozora preporuča se ne samo iz estetskih razloga već i u svrhu poboljšanja izolacije. Ako ste se odvažili na ovo ulaganje ozbiljno razmislite o jednokrilnom prozoru. Uklanjanjem središnje vertikale koju dvokrilni prozor prirodno nameće prostorom za kvaku, u stan biste uveli bar malo više svjetlosti nego prije. U slučaju da takvi zahvati nisu mogući, uklanjanjem teških zavjesa u prostorima u kojima već u početku nema dovoljno svjetlosti također je moguće vizualno „olakšati“ prostor i omogućiti svjetlosti da prodre u naš prostor.

Još jedna česta greška koju činimo po pitanju svjetlosti jest krivi odabir osvjetljenja. Proučite malo izbor u dućanu prije negoli odete na blagajnu s još jednim primjerkom žarulje koja baca žutu svjetlost jer upravo ona dodaje prostoru osjećaj zamora. Ciljajte na neutralnu bijelu svjetlost koja se u Kelvinima nalazi u vrijednostima između 3 500 i 5 000 K. Time ćete u trenu osvježiti prostor i vaša će rasvjeta prestati dodatno isticati postojeće žućkaste i smeđe tonove kojih se u ovom trenutku ne možete riješiti.

Kako bez puno muke osvježiti prostor
Mariet van der Kooij / www.inrichting-huis.com

Raščišćavanje

Koliko god nam pomisao na čišćenje bila mrska, činjenica je da uklanjanje suvišnih stvari koje ne koristimo stvara osjećaj olakšanja i svježine u prostoru. Doniranjem predmeta koji se još mogu iskoristiti, odjeće koja nam se jednostavno više ne sviđa i knjiga koje više nikad nećemo otvorit radimo ne samo na tome da nam prostor bude ljepši nego i da se i sami osjećamo bolje jer smo nekome pomogli. Zato odvojite ovog vikenda koji sat kako biste raščistili barem jednu policu u svom stanu ili se napokon odvažite na čišćenje svog ormara. Pozovite prijatelje da vam pomognu odbaciti stare trendove i prigrliti vaš novi stil. Smijeh i zabava zagarantirani!

Kako bez puno muke osvježiti prostor

Sitnice

Naši su prostori često zatrpani sitnicama koje ne primjećujemo sve dok se ne počnu pretvarati u nered koji nikako ne možemo dovesti pod kontrolu. Čak i nakon čišćenja neke se stvari i dalje pojavljuju niotkud. Zalutali upaljač, špangice koje se uvijek negdje zavuku ili ključevi koje čuvate jer ne znate koja vrata točno otvaraju samo dodaju osjećaju nereda. Kako jeftino tomu doskočiti? Jednostavnost staklenki i košara u uredskom prostoru ili dnevnoj sobi omogućuje vam da okupite sve sitnice na jedno mjesto i izložite ih pogledima kao sjajan dekorativni element ili da ih sakrijete u lijepoj košari. Dajte mašti na volju i odaberite predmete koji će vas veseliti kad ih ugledate u svom prostoru. Možete uložiti malo i riješiti svoj problem odlaskom u jedan od dućana koji nude sve od igle do slona ili uložiti malo vremena i potražiti svoje nove spremnike na buvljacima i rasprodajama. Važno je da uživate u procesu.

Kako bez puno muke osvježiti prostor

Površine

U malim nekretninama slobodnih površina najčešće nedostaje, pa one koje imamo moramo pametno koristiti. Pozitivna strana toga što ih nema mnogo jest što ih se zaista može brzo dovesti u red. Primjenom "pravila jedne minute" možemo svoj prostor održavati čistim bez puno muke. Kratkim i gotovo neprimjetnim radnjama možemo si uvelike olakšati život. Svaki put kad prođete pored hrpe stvari na stolu u sobi, na pultu u kuhinji ili na radnom stolu uzmite predmet koji nije na svome mjestu i vratite ga natrag. Zalutale kemijske spremite u staklenke s ovog popisa, knjige vratite na policu, cipele spremite u ormar, objesite kaput koji je ostao na stolici i slično. Oslobađanjem površina kao što su pod, kuhinjski stol ili prostor na perilici za rublje oslobađate cjelokupni prostor od osjećaja zakrčenosti.

Kako bez puno muke osvježiti prostor
Boris Kovačev / Hanza Media

Što čekate? Na posao!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 04:43