mesnati sukulenti i kaktusi

Kako do zelenog balkona kad nemamo vremena?

 

Kada vas napusti sreća i zelena oaze na urbanom balkonu neslavno propadne, vrijeme je da se okrenete uzgajanju biljaka koje u prirodi izdržavaju i najsurovije uvjete vrućih predjela.

Kaktusi i sukulenti pravi su izbor za balkone čiji se vrtlari/ice nemaju vremena svakodnevno baviti biljkama i često su odsutni, pa su biljke veći dio godine prepuštene same sebi. Riječ je o stvarno otpornim trajnicama koje će se nakon tjedana zanemarivanja i razdoblja sušnog vremena vrlo brzo vratiti u formu i nastaviti dalje s normalnim rastom. Naravno da takve scenarije treba izbjegavati jer svaki stres oslabljuje biljku i čini je ranjivom na bolesti i nametnike. Upoznat ću vas s osnovama koje biste trebali znati o sukulentima.

Zagreb, 250417.
Vrtna tema Sukulenti na balkonu vrtlarice Andree Coh.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Što su sukulenti?

Biljke debelih mesnatih listova koje često krase balkonske gredice zovu se sukulenti. Da bismo neku biljku mogli nazvati sukulentom, ona mora imati debele i mesnate organe - listove, stabljike ili korijen, u kojima je pohranjena voda. Veliki broj sukulenata ima zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova, koji im pomaže zadržati vlagu. Zbog tih svojstava oni su vrlo prilagodljivi i ne treba puno truda oko njih da bi uspjeli.

Kako ih zalijevati?

Prilagodivši se životu na suhim staništima gdje vladaju visoke temperature tijekom dana, sukulenti ne zahtijevaju česta zalijevanja jer u tijelu - stabljici, listu ili korijenu pohranjuju veliku količinu vode. Sukulenti tijekom ljeta zahtijevaju obilno zalijevanje, a između zalijevanja supstrat se treba osušiti. Zimi, kada su biljke u periodu mirovanja, dovoljno ih je zalijevati jednom u dva mjeseca. Znači, vode ni previše, ni premalo.

Zagreb, 250417.
Vrtna tema Sukulenti na balkonu vrtlarice Andree Coh.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Gdje ih smjestiti i što vole?

Sukulenti vole dosta svjetla te će uživati na južnim pozicijama bilo da su na prozoru ili balkonu. Ako se biljka počne izduživati i mijenjati oblik, to znači da vjerojatno nemaju dovoljno svjetla te ih je bolje premjestiti na drugu lokaciju. Ukratko, oni su ljubitelji sunca.

Jestive vrste

Najpopularnija vrsta sukulenata je čuvarkuća Sempervivum tectorum L. predivna mesnata rozeta iz porodice Crassulaceae tustikovki, koja tijekom ljeta mijenja boju listova od zeleno do intenzivne purpurno crvene boje. Dodatnu čar pruža u vrijeme ljetnih mjeseci (srpanj/ kolovoz) kada se iz rozete razvije 30 cm dugačka stabljika s ružičastim cvjetovima na vrhu.

Čuvarkuća lako podnosi ljetne suše, voli toplinu i izravno sunce, no još važnije preživljava mraz, pa može prezimiti na balkonskoj gredici. Sve što je potrebno da postane dio vašeg balkona je nekoliko mladica i spretne ruke. J

Koje sorte su najpopularnije?

ECHEVERIA

Među sukulente koji se lako uzgajaju spadaju brojne sorte Echeveriae, koje potječu iz Meksika. Iako su vrlo slične čuvarkućama, manje su otporne na niske temperature i mogu izdržati vani do minimalnih 5 stupnjeva. Traži sunčani položaj i drenažno tlo.

Zagreb, 250417.
Vrtna tema Sukulenti na balkonu vrtlarice Andree Coh.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

LITHOPSI

Radi se o sukulentima koji su poznatiji pod imenom “živi kamen” jer su se izgledom savršeno prilagodili svom prirodnom okruženju i doslovce su neprepoznatljivi među kamenjem u kojem rastu. Porijeklom su iz Južne Afrike i zahtijevaju puno sunca, izuzetno malo vode i minerala te se sade u izrazito drenažno tlo.

Zagreb, 250417.
Vrtna tema Sukulenti na balkonu vrtlarice Andree Coh.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

CRASSULE

Sukulent iz ove porodice često se može vidjeti na prozorskoj klupici i balkonima, a najpopularnija je vrsta drvo novca (Crassula ovata). Najbolje uspijeva na svijetlom i sunčanom mjestu te podnosi visoke temperature.

Zagreb, 250417.
Vrtna tema Sukulenti na balkonu vrtlarice Andree Coh.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Foto: Sandra Šimunović / Hanza Media

Naslovna fotografija: Faith Food Family Fun

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:41