SAVJETI STRUČNJAKA

KAKO KOD KUPNJE PREPOZNATI KVALITETAN RUČNIK? Obavezni obratite pažnju na ove četiri stvari!

Sastavni dio svakog doma je i kupaonica. Nju često vežemo uz sanitarije, no tekstili koje nalazimo u njoj svakako su bitni, a tu glavnu ulogu imaju ručnici. Bili oni klasični bijeli ili u bojama s raznim dezenima mogu na jednostavan i pristupačan način podići izgled svake kupaonice. Najrašireniji materijal za izradu ručnika je pamuk tkan u frotiru.

Pamuk kao sirovina je logičan izbor jer ima super upijajuću kvalitetu, mekog je opipa, periv je u perilici rublja a to su sve karakteristike koje su nam važne. Kako bi ručnici održali svoju kvalitetu i performanse važno je pravilno ih održavati - kažu u tvrtki Intertekstil Stanić.

Kod pranja vaših ručnika trebali biste izbjegavati velike količine omekšivača i raznih izbjeljivača. Razlog tome je nakupljanje slojeva omekšivača na površini vlakana koji umanjuju propusnost zraka i vode stvarajući time plijesan i ustajali miris. Izbjeljivači s druge strane utječu na čvrstoću vlakana pa čestim izbjeljivanjem ručnici će djelovati istrošeno i staro. Uz promjene načine života i okretanje ekološkom načinu života, ručnike možete održavati i bez upotrebe klasičnih deterdženata i omekšivača punih kemikalija.

Kvalitetan će ručnik, kada ga primite u ruke biti puno teži nego što izgleda, a trebali biste ga mijenjati svake dvije godine

U ovom slučaju vaši su saveznici soda bikarbona, bijeli ocat i ulje čajevca. Soda bikarbona će omekšati vodu i samu tkaninu pospješujući time uklanjanje mrlja, ali i spriječiti razvijanje neugodnih mirisa u perilici rublja dok bijeli ocat djeluje kao prirodni omekšivač a ujedno sprječava ispiranje boja. Također u ciklus pranja možete dodati i žličicu ulja čajevca. On će dezinficirati ručnike te spriječiti razvoj bakterija i gljivica.

S obzirom da ručnike svakodnevno koristimo a preporučuje se da ih često i peremo, neizbježno je da će nakon nekog vremena izgledati istrošeno. Ručnike bi trebali mijenjati u prosjeku nakon 2 godine korištenja, a kako kod kupnje prepoznati kvalitetan ručnik?

Ima nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju:

• obratite pažnju na sastav ručnika. Pamuk ima veliku moć upijanja.

• bitna je i gustoća petlji na ručniku jer što su gušće petlje to će biti veća moć upijanja.

• težina ručnika. Kada ga primite u ruke, kvalitetan ručnik će biti teži nego što izgleda.

• nemojte štedjeti na ručnicima i kupiti one najjeftinije jer, dugoročno gledajući, nećete uštedjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:22