NOVI BROJ ČASOPISA D&D

Kako od garaže dobiti moderan dom? Imamo odgovore!

 

Svatko tko posjeduje garažu posvjedočit će da mu u mnogočemu olakšava život. Za početak, ako ima automobil ili čak više njih ne mora, poput mnogih, dugo kružiti oko svoje zgrade ili kuće i nadati se da će ovaj put imati sreće i pronaći slobodno parkirališno mjesto. U ovom slučaju dovoljno je bezbrižno se dovesti doma i odmah se parkirati na svoje, sigurno slobodno mjesto. Da ne govorimo o tome da će vaš automobil ovdje biti mnogo sigurniji i zaštićeniji od lopova i teških vremenskih neprilika nego što je to slučaj na otvorenom parkirališnom mjestu. Za one kojima parking nije imperativ, garaža također može puno biti od pomoći, i to kao npr. skladište nepotrebnih stvari.


Kojih? Pa, recimo, starog madraca koji ste zamijenili novim, ali vam je žao baciti ovaj prvi jer "će negdje i nekome još možda negdje poslužiti", ili derutnog radnog stola od pravog drva koji se više ne uklapa u vašu sliku idealno uređenog doma, ali je vrijedan jer ga imate oduvijek, darovali su vam ga roditelji, njima njihovi roditelji i tako ukrug. Nemojmo zaboraviti i olakotnu mogućnost pospremanja brojnih dječjih igračaka i stvari kojima u protivnom zatrpavate već sigurno nedovoljno velik životni prostor. Mogli bismo sada govoriti unedogled o plusovima posjedovanja garažnog prostora, ali danas smo odlučili malo proširiti ovu zanimljivu temu i istražiti što se događa poželimo li prenamijeniti garažu u stambeni (ili javni) prostor. Sigurni smo da ste po časopisima, novinama i inozemnim portalima često nailazili na priče o nekoj takvoj stambenoj transformaciji. Istina, vani je to puno veća praksa nego kod nas, ali daleko od toga da ne postoji.


Razgovarali smo s arhitektom Brankom Krčumom iz arhitektonskog ureda A.1.B.K., koji je bio zadužen za projekt transformacije poluruševne garaže od 20 kvadrata u modernu kuću u splitskoj Radunici, i s arhitektom Arminom Mešićem iz studija Fo4a Architecture koji stoji iza projekta dizajna i uređenja trgovine Life according to Kawa u Dubrovniku. Radi se o trgovini koja u prekrasnom ambijentu nudi razne proizvode, nakit, odjeću i modne dodatke, začine, sireve i slatkiše, pa sve do namještaja i ukrasa koji služe za opremanje i dodatno osvježavanje izgleda doma ili poslovnog prostora. Vrijedi napomenuti da je ovaj suvremeni prostor nekad bio skladište tj. garaža.


Samo za časopis D&D ovi iskusni arhitekti otkrili su na što sve trebate pripaziti odlučite li se na jedan ovakav zahtjevni stambeni makeover, koji su najveći izazovi, u čemu si možete olakšati, a u što je potrebno uložiti više novca... Bez obzira na to što mislili o ovoj temi, morate priznati da je trend penamjena garaže u stambene prostore zapravo jako fora.

Sve o prenamjeni garažnog prostora u stambeni i radni prostor te primjere sjajnih ovakvih transformacija diljem regije pogledajte i pročitajte samo u novom broju časopisa D&D koji uz Jutarnji list izlazi u nedjelju (17.6.). Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:35