BITNE KARAKTERISTIKE

Kako odabrati kvalitetnu kuhinjsku krpu?

 Markus Spiske, Unsplash
 

Pamuk je najpopularniji prirodni materijal koji se koristi za proizvodnju kuhinjskog tekstila i to zbog svojih karakteristika poput odlične sposobnosti upijanja vode, tkanine su perive i izdržljivije. Kuhinjska krpa može poslužiti i kao dekorativni dodatak ako izaberete neku atraktivnu boju, dezen ili pak krpu sa simpatičnom porukom.

Caroline Attwood, Unsplash

Osim klasičnih krpa u platnenom vezu, popularne su i "vafl" krpe. Punije su od klasičnih, imaju bolju moć upijanja i nešto su skuplje. Kako bi vaša krpa održala svoju dobru moć upijanja, kod pranja nemojte dodavati omekšivač.

U blagovaonici ključni su stolnjaci i nadstolnjaci. Osim svoje praktičnosti mogu podići izgled stola, ali i same prostorije. Ako izbjegavate korištenje stolnjaka zbog straha od mrlja, izaberite stolnjake sa zaštitnim aperturama. Tako i dalje možete imati atraktivni pamučni stolnjak kojeg će te lako održavati brišući zamrljane površine običnim mokrim spužvicama.

STOLNI TEKSTIL - ŠTO OBUHVAĆA?

Lijepo uređen stol često je centar obiteljskog druženja, pa mu treba posvetiti pažnju.

Trend su laneni stolnjaci i oni su skuplji od pamučnih i ostalih vrsta vlakana. Oni su u novije vrijeme atraktivni zbog svog nonšalantnog, prirodnog efekta. Ostavljaju se lagano zgužvani, a boje koje se koriste već su u startu lagano apšisale pa odgovaraju trendu - "u skladu s prirodom", odnosno izgledaju natur.

Katsia Jazwinska, Unsplash

Stolnjaci mogu biti vezeni, štampani, listovni i žakard damast. Također se često koriste netkani stolnjaci, koji su izrađeni od poliamidnih ili poliesterskih vlakana.

Nadstolnjaci se koriste za dodatno uređenje stola i zaštitu površine stola od mrlja. Danas su dostupne različite vrste nadstolnjaka: patchwork, vezeni, heklani, žakard, štampani, pleteni.

Tu su još i štampani, vezeni i žakard podlošci za stol. No, najvažniji element kojem se pridaje najviše pažnje je svečani stolnjak.

Eugenivy Reserv, Unsplash

Svečani stolnjak ne smije biti krut i težak. Treba imati pravilan protok nabora zbog ukrasne svrhe. Tkanina mora biti potpuno neprozirna i imati kraljevski dojam. Prvi izbor za mnoge potrošače i proizvođače je poliesterska tkanina koja treba manje njege.

Svečani stolnjaci mogu biti laneni i svileni, ali i od satena i polusatena koji je jeftiniji.

Foto: Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:03