SAVJETI KOJI ĆE VAM POMOĆI

Kako odabrati savršenu rasvjetu za kuhinju

 Eric Piasecki
Evo kako pronaći pravu rasvjetu za kuhinju, i to savršeno prilagođenu svakom stilu uređenja!

S obzirom na to da je kuhinja prostorija u kojoj provodimo većinu vremena, vrlo je važno da u njoj stvorimo dobar ugođaj i da kuhinjski prostor bude mjesto u kojem volimo boraviti. Između ostaloga, vrlo je važno i kakvu ćemo rasvjetu odabrati za ovu prostoriju. To pritom nimalo ne znači da moramo biti stručnjaci kako bismo pronašli odgovarajuću rasvjetu za svoju kuhinju i tako doprinijeli stvaranju što ugodnije atmosfere.

1. Viseća rasvjeta

Prvo i osnovno pravilo je sljedeće - rasvjeta u našoj kuhinji ne služi samo kao svjetlo, već i kao specifična dekoracija koja naglašava naš osobni stil. Viseća rasvjeta tako može dati posebnu izjavu u našem kuhinjskom prostoru, a na nama je samo da pronađemo onu koja nam privlači pažnju te ju postavite na način da transformira prostoriju. Viseća rasvjeta najbolja je za velike kuhinje ili one s visokim stropovima.

2. Zidna rasvjeta

Kako bismo na najbolji mogući način osvijetlili kuhinju, rasvjetu nije potrebno nužno postaviti na strop. Umjesto stropa, možemo se poslužiti zidovima. Na taj ćemo način vizualno 'suziti' prostoriju pa se istu ne preporučuje postaviti u već ionako usku kuhinju. Prozori nam također mogu pomoći da osiguramo dovoljno osvjetljenja, a zidna vrsta rasvjete najbolja je za nešto šire i prostranije prostorije. Naime, ako zidnu rasvjetu postavimo u manju kuhinju, ona će djelovati još skučenije.

3. Ugradbena rasvjeta

S obzirom na to da će ova rasvjetna tijela vjerojatno proći nezapaženo, spomenuti rasvjetni stil pristaje gotovo svakom stilu uređenja. Odabir ugradbene rasvjete ujedno je i jedan od najlakših načina za uštedu prostora u kuhinji. Koliko god velika bila kuhinja koju uređujemo, ugradbena rasvjeta učinit će ju još većom. To je ujedno jedna od najvećih prednosti ove rasvjete - ne zauzima mjesto, a svejedno daje dovoljnu količinu svjetlosti u interijeru.

4. Mješovita rasvjeta

Ako raspolažemo s dovoljno velikim prostorom u kuhinji, zanimljivo rješenje jest mješovita rasvjeta. Naime, tko kaže da kombiniranje nekoliko različitih vrsta rasvjete nije dobro rješenje za uređenje kuhinje? Važno je jedino da vodimo računa o tome da prilikom kombiniranja ne pretjeramo te ne stvorimo dojam kiča u prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:58