Sve za ljepotu

Održite buketiće rezanog cvijeća svježim za blagdane uz pomoć ove metode. Možda će vas šokirati

 Unsplash
Ovaj put smo pronašli doista provjerene rezultate testiranja 4 metode za održavanje rezanog cvijeća svježim što duže

Donošenje svježeg rezanog cvijeća kući ili primanje istoga na poklon doista je nešto što vam može uljepšati dan. Tužno je to što obično sa svojim veselim buketom dobijete samo nekoliko dana prije nego što počne venuti, dok neki mogu trajati i po tjedan dana, ipak je sve to nekako premalo. Na internetu postoji hrpa savjeta i trikova i mi smo vam već u nekoliko navrata donosili načine kako produžiti vijek tom predivnom dekoru, ali što zapravo djeluje? Ovaj put smo pronašli doista provjerene rezultate testiranja 4 metode za održavanje rezanog cvijeća svježim što duže. Saznajte koja su u pitanju i koja je najučinkovitija.

image
Unsplash

Voda

Za ovu metodu znaju i djeca u osnovnoj školi, ali ona nije ništa manje važna zbog toga, zapravo je baza skoro svim drugim metodama za održavanje cvijeća svježim. Vjerujemo da i sami znate da su obično najjednostavnije metode i one najbolje, stoga pružite svome buketu dovoljno vode koju mijenjate često tako da je uvijek čista i na optimalnoj temperaturi.

Paket cvjetne hrane

Postoje paketi cvjetne hrane koji mogu vaše cvijeće duže održati svježim. Posebno su dizajnirani za očuvanje vitalnosti vašeg cvijeća. Hrana za cvijeće sastoji se od samo tri sastojka: limunske kiseline, šećera i izbjeljivača. Limunska kiselina snižava pH vode, što je čini pogodnijom za cvijeća. Cvjetovi proizvode šećer, svoj izvor hrane, tijekom fotosinteze, pa kad se režu, proizvode daleko manje šećera. Dodavanje šećera u smjesu pomaže cvijeću da osjeća kao da jede hranu (otuda i naziv "cvjetna hrana"). Napokon, izbjeljivač pomaže u dezinfekciji vode i oslobađanju od štetnih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje buketa.

image
Unsplash

Aspirin

Aspirin snižava pH vode, što cvijeću može pomoći da dulje živi. Kroz istraživanje otkriveno je da je najčešća preporuka zdrobiti jedan aspirin od 500 mg kako bi se brže apsorbirao. Aspirin možete smrviti u zatvorenoj vrećici uz pomoć težih predmeta, a zatim ga uspite u vodu u kojoj stoji vaše cvijeće.

Votka

Iako se pretpostavlja da bi dodavanje alkohola u cvijeće odmah i ubilo vaš buket, iznenadili smo se kada smo otkrili da votka inhibira proizvodnju etilena, koji pomaže biljkama u sazrijevanju. Nekoliko internetskih izvora također je primijetilo da votka može funkcionirati kao izbjeljivač u hrani za cvijeće uklanjanjem bakterija u vodi, što bi moglo potaknuti dugovječnost cvijeća.

Pilule za bolju seksualnu izvedbu

Vjerojatno najšokantnija metoda na popisu, tablete za poboljšanje seksualnih performansi. Nismo baš sigurni kako i zašto je ova metoda postala popularna (recepti su skupi), ali testiranje je pokazalo da prosječne tablete za bolju seksualnu funkciju sadrže dušikov oksid koji može usporiti proces starenja biljaka i cvijeća i tako im pomoći da žive duže. Zdrobite malu plavu pilulu za krajnji učinak.

image
Unsplash

Rezultati

Nakon jednog tjedna praćenja buketa, rezultati su bili jasni. Cvijeće s paketom cvjetne hrane još je uvijek stajalo ravno, a latice su izgledale svilenkasto i hidratizirano, kao da su kupljene prije samo jedan dan. Svi ostali buketi cvijeća bili su značajno lošiji u usporedbi s prvim, iako je vaza u kojoj je bio aspirin bila nešto bolja od ostalih, iako su u ovoj vazi stabljike izgledale suhe i tamne i činilo se kao da trunu.

Vaza s vodom i votkom našla se na trećem mjestu, iako je cvijeće koje je bilo izloženo votki bilo znatno svilenije od bilo kojeg drugog. Konačno, možda previše ironično, pojačivač seksualnih performansi bio je najveći gubitnik, cvijeće se objesilo i osušilo brže od bilo kojeg drugog buketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 13:37