DETALJAN VODIČ

Kako osmisliti idealan raspored za svoju kuhinju

Primarna funkcija svih kuhinja je - kuhanje. Međutim, znamo i sami da nam je u domu kuhinja puno više od toga. Neovisno o tome koliko u njoj provodimo vremena, svi smo se ponekad našli u situaciji da baš radimo završne pripreme dok nam gosti dolaze, a djeca baš žele doći do svoje omiljene čokolada dok je pećnica upaljena. Stoga je dobra ideja kuhinju uklopiti u otvoreni tlocrt prostorije ali s pomno isplaniraim rasporedom. Kako biste sve imali pod kontrolom prilikom osmišljavanja rasporeda svoje kuhinje, donosimo vam nekoliko stvari o kojima biste trebali razmisliti prije konačnog odabira tlocrta i rasporeda elemenata. A za kraj su tu i vrste tlocrta kuhinja kako biste si što jednostavnije odabrali onaj koji vam najbolje odgovara.

Klasičan radni trokut

Ovo je najčešći i mnnogima najpraktičniji dizajn kuhinje – radni trokut. Ovaj koncept osmisljen je kako bi u potpunosti optimizirao kretanje po kuhinji. Kuhinjski elementi sudoper, frižider i pećnica unutar ovog koncepta smješteni su tako da svaki od elemenata čini jedan kut zamišljenog trokuta. Druga verzija ovog radnog trokuta je poravnati radni trokut. U tom su konceptu sudoper, pećnica i frižider smješteni uza zid, a između je eventualno neka radna površina. Međutim, ne treba se držati radnog trokuta, postoje i drugi rasporedi koji bi vam mogli odgovarati, a donosimo ih u nastavku.

Koje su alternative radnom trokutu?

Blumov raspored kuhinje je koncept koji je osmišljen na način da su kuhinjski elementi postavljeni u zone. Zone su podijeljene prema vrsti zadataka, i to redom u kojem ih radimo u smjeru kazaljke na satu ili suprotno. Zadaci ovise o vašim navikama u kuhinji. Primjerice, kod pospremanja posuđa prvo ćete postaviti perilicu, a zatim ormariće za posuđe. Kod pripreme obroka, na jednom ćete mjestu imati sve potrebno za pripremu ručka, a na drugom za pripremu kolača. Kod čišćenja kuhinje, imat ćete u blizini sudopera sve potrebno za čišćenje. Na taj način si osiguravate tijek rada kakav vama odgovara.

U osmišljavanja rasporeda kuhinje uključite i navike ponašanja vaših ukućana i gostiju

Prilikom osmišljavanja rasporeda svoje kuhinje imajte na umu i ljude koji vam dolaze u kuhinju i oko nje. Primjerice, djecu ćete htjeti držati podalje od pećnice, a s ukućanima i gostima ćete htjeti komunicirati i dok idete u kuhinju po sljedeći slijed obroka. Stoga, frižider i ormarić sa slatkišima smjestite na mjesto na kojem će biti dostupno mlađima kako vam ne bi ulazili u kuhinju dok trebaju nešto. Što se tiče gostiju, poigrajte se sa šankom. Šank može poslužiti i kao površina za pripremu hrane dok nema nikoga ili kao mjesto na koje će gosti sjesti dok vi radite završne pripreme oko hrane. Ideja sa šankom je idealna za otvorene tlocrte prostora gdje su vam dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja spojene u jedno. Dodatno, ako možete, pripazite da vam kuhinja nije na izlazu na terasu ili ualzu u drugu prostoriju kako drugi ne bi učestalo prolazili.

Što ako kuhinja nije pravilnog pravokutnog oblika?

Nisu sve kuhinje pravilnog pravokutnog oblika. Neke imaju stakleni zid, neke su u potkrovlju pa imaju strop smješten ukoso, neke zaista stoje na prolazu u druge prostorije i ne možete ih lako premjestiti.

Međutim, za svaku kuhinju postoji i najbolje rješenje. Dizajneri savjetuju da se fokusirate na dio koji vam u kuhinji najviše smeta i osmislite ideje kako da vam to postane najfunkcionalniji dio kuhinje. Primjerice, ako se u vašoj kuhinji nalazi stup, neka vam on postane predmet na kojem ćete vješati pregače, začine, kuhače i ostale slične kuhinjske predmete. Ako se želite riješiti zida između kuhinje i blagovaonice ili dnevnog boravka, nemojte ga u potpunosti srušiti, već od njega napravite šank. Stakleni zid može postati prava mala kreativna oaza pomoću šarenih papira s receptima naljepnica.

Također, ako je vaša kuhinja ima oblik slova T ili L, ona je zapravo idealna za rasporediti na zone. Primjerice, manji dio prostora vam može poslužiti kao prostor za pohranu posuđa i namirnica.

Vrste tlocrta

Nakon što smo prošli osnovne stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom osmišljavanja rasporeda svoje kuhinje, donosimo vam vrste kuhinjskih tlocrta.

Kuhinjski tlocrt Galley

S obje strane kuhinje nalaze se elementi koje možete idealno posložiti u radni trokut i podijeliti prema zonama. Savjetujemo vam da odvojite zone za kuhanje i zone s vodom jedne od drugih, a između ostavite površine za pripremu hrane. Također ovaj tlocrt može na jednoj strani uključivati i šank koji povezuje kuhinju s ostatkom prostorije.

Kuhinjski tlocrt u obliku slova U

Ovaj tlocrt praktičan je za manje kuhinje jer se na ovaj način iskorištava sav funkcionalni potencijal malog prostora. Ako je vaša kuhinja velika i odlučite se za tlocrt u obliku slova U, u sredinu možete staviti i blagovaonski stol.

Kuhinjski tlocrt u obliku slova L

Ovaj tlocrt može biti nepraktičan ako predaleko smjestite ključne elemente vaše kuhinje. Stoga se pobrinite da odvojite sudoper, pećnicu i frižider, ali da još uvijek imate maksimalno tri metra ramaka među njima (ako je to moguće). Također, frižider smjestite bliže izlazu iz kuhinje, a pećnicu dalje od izlaza. Na taj vam način kuhinja neće postati puna ljudi kada budu trebali doći do frižidera.

Tlocrt kuhinje s otokom

Ako je vaša prostorija u kojoj planirate napraviti kuhinju zaista velika, najbolje ćete iskoristiti prostor tako da kuhinjske elemente posložite na način da možete s više strana pristupiti kuhinji, a još uvijek zadržite radni trokut.

Izvor: idealhome.co.uk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:15