JEDNOSTAVNO JE

Kako pravilno očistiti šator i vreće za spavanje nakon kampiranja

Ako ste ovo ljeto nekoliko dana proveli na nezaboravnom kampiranju, iskusili ste kako jednako nezaboravno može biti i čišćenje šatora te vreća za spavanje, i to ne mislimo na dobar način.

Kampiranje s prijateljima bila je jedna od najuzbudljivijih stvari ovoga ljeta, a sada je vrijeme za povratak u stvarnost - čišćenje šatora i pranje vreća za spavanje. Prije svega, odaberite sunčani dan, kada ste sigurni da ćete šatore i vreće za spavanje moći osušiti na zraku. Sušenje na zraku je jako važno zbog toga da u vrećama i šatorima ne bi zaostala vlaga koja je pogodna za stvaranje plijesni i razmnožavanje raznih bakterija. Osim vlage, najveći neprijatelji ovih stvari za kampiranje su također pijesak i blato.

Kako očistiti šator?

Postavite šator u dvorište ili na balkon. Izmiješajte jednu šalicu soli, 1 šalicu limunovog soka i 3-4 litre vruće vode. Stavite gumene rukavice i spužvom prebrišite vanjski i unutarnji dio šatora. Zatim ga ostavite da se temeljito osuši na zraku.

Kako očistiti vreće za spavanje?

Vreće za spavanje mogu se ubaciti u perilicu za rublje na 30 stupnjeva. Međutim, neke su perilice premale da bi u njih stala vreća za spavanje.

Druga opcija je pranje vreće za spavanje na ruke. Napunite kadu hladnom vodom. Dodajte deterdžent za rublje i potopite vreću za spavanje. Iako zvuči pomalo neobično, najjednostavnije ćete je oprati tako da sami uđete u kadu i hodate po vreći kako bi iz nje izašla sva prljavština. Nakon što ste to napravili, pustite vodu da isteče iz kade i ponovno je napunite čistom hladnom vodom. Dok punite kadu, vreću možete početi ispirati pomoću tuša. Kada ste napunili kadu nekoliko puta potopite i izvadite vreću kako bi se temeljito isprala.

Važno je da je nakon pranja objesite van na zrak kako bi se temeljito osušila. Ako je pospremite dok je još uvijek vlažna, u njoj će se pojaviti plijesan.

Dodatan savjet: A što s odjećom?

Budući da se i u odjeću uvukla vlaga, uz obično pranje, u bubanj perilice možete dodati šalicu octa kako biste bili sigurni da se na odjeći neće zadržati bakterije i razviti plijesan.

Izvor: cleanpedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:38