LJETO BEZ MUKE

Kako se rashladiti bez klima uređaja

Ove korisne trikove primijenite već danas za spas od vrućine!

U danima kada temperature dosežu do 40 Celzijevih stupnjeva vrlo se teško rashladiti, posebno ako ljeto provodite u gradu. Iako većina takve dane provodi u uredu ili u kući 'pod klimom', neki ipak izbjegavaju to rješenje. Kako bismo vam olakšali nesnosne vrućine, donosimo vam nekoliko savjeta kako se rashladiti bez klime.

Pijte puno vode

Taj savjet je uvijek aktualan. Tijelo se mora hidratizirati jer zbog vrućina i znojenja gubi mnogo tekućine, a vodom ćete je nadoknaditi. Ako ste dehidrirani, bit će vam još toplije jer ako nemate dovoljno tekućine, vaša tjelesna temperatura će vam rasti. Također, uvijek u kući držite bocu vode u hladnjaku koja će vas dodatno ohladiti.

Jedite ljuto

Da, ljuta jela će vam povisiti tjelesnu temperaturu i zbog toga ćete se više znojiti. Koliko god znojenje bilo neugodno, tijelo se znojenjem hladi, tako da je preporuka stručnjaka da u ljetnim mjesecima jedete ljutkastu hranu. Samo nemojte pretjerivati.

Spustite rolete

Iako je lijepo imati danje svjetlo u kući ili stanu, ako ne spustite rolete prije izlaska iz kuće, odnosno prije nego što krene vrućina, u prostorijama će vam biti pakleno. Rolete štite od vrućine te ih obavezno spustite prije nego što idete na posao, a podignite ih predvečer, kada se temperature ipak malo spuste, a sparina popusti.

Napravite sami sprej za osvježenje

Jednostavno i efikasno rješenje koje će vas u trenutku ohladiti jest sprej. U bočicu sa špricom stavite led u vrećicama. Zatvorite i stavite u hladnjak. Kada se vratite kući, izvadite sprej i pošpricajte se po licu i tijelu. Osvježit će vas i rashladiti.

Koristite hladne obloge

Hladni oblozi savršeni su za instant hlađenje. Najbolji način kako koristiti hladne obloge jest da napunite zdjelu hladnom vodom i kockama leda te uzmete mali ručnik i namočite ga u hladnu vodu. Ručnik stavite na stražnji dio vrata ili čelo jer su to dijelovi koji se najbrže hlade. Čim hladni oblog stavite na jednu od tih točaka, osjetit ćete kao vam se tijelo hladi. Postupak možete ponoviti nekoliko puta.

Kupke za stopala

Baš kao vrat i čelo, i stopala su točke preko kojih se naše tijelo najbrže hladi i zagrijava. Kako biste se ohladili u trenu, a još i pomogli umornim stopalima, kada dođete kući nakon posla napravite kupku za stopala. U kantu napunite vodu i kocke leda, baš kao i za hladne obloge, te polako umočite noge. Nogama će biti lakše, a vama više neće biti vruće.

Mentol je vaš ljetni saveznik

Koristite mentol gdje god stignete - stavite mentu u vodu, koristite losion s pepermintom, stavite eterično ulje u kupke. Mentol prirodno osvježava kožu te ga što češće koristite tijekom ljeta.

Napravite vlastiti ugođaj

Znate da u brojnim ugostiteljskim objektima koriste ventilatore s vodicom za osvježavanje. To možete sami napraviti ako zamrznete vodu u zdjeli te zdjelu punu leda stavite ispred ventilatora. Kako se led bude topio, tako će nastajati osvježavajuća maglica.

Stavite plahte u hladnjak

Ne, nismo skrenuli s uma. Mnogi preporučuju ovaj trik za one kojima je prevruće kada idu leći. U plastičnu vrećicu stavite plahtu i držite je u hladnjaku nekoliko minuta. Osvježit će vas kada legnete, ali riječ je o instant rješenju.

Zamrznite bocu vode

Zamrznite bocu vode i stavite je u krevet, najbolje kod nogu. Boca će vas hladiti te će biti lakše podnijeti visoke temperature u prostoriji u kojoj spavate.

Stavite plahtu ispred prozora
Mnogi su isprobali ovaj trik kako bi malo ohladili prostoriju i spustili temperaturu. Namočite plahtu te je objesite ispred prozora ili balkonskih vrata. Vjetar će napraviti ugodnu maglicu te će vam se prostorija ohladiti za barem nekoliko stupnjeva.

Ako ne morate, nemojte kuhati

Izbjegavajte dugotrajno kuhanje i boravak pored štednjaka. Radije naručite hranu ili napravite neku laganu salatu, a izbjegavajte teška jela koja se moraju dugo kuhati jer ćete dodatno zagrijati dom ako uključite štednjak.

Pamuk je vaš najbolji prijatelj

Nosite svijetlu pamučnu odjeću jer ćete u njoj lakše podnijeti vrućinu. Isto vrijedi i za pidžzame. Pamučne pidžame mnogo su bolji izbor ako se ne želite 'skuhati' dok spavate. Također, koristite pamučne plahte i posteljinu.

Izbjegavajte alkohol i kofein

Ok, znamo da ne možete bez jutarnje kave, ali probajte smanjiti unos kofeina za vrijeme ljetnih vrućina. Isto vrijedi i za alkohol. Kofein i alkohol krivci su za dehidraciju, a vaše tijelo treba tekućinu. Ako baš morate popiti tu treću kavu ili čašu ljetnog koktela, imajte čašu vode pored sebe i hidratizirajte se.

Hladni tuš

Nema boljeg od hladnog tuša kada se vratite s vrućeg asfalta. Tuširajte se kad god stignete jer je hladni tuš najbolje ljetno osvježenje.

Foto: Shutterstock

Izvor: Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:16