Istraživenje agencije Hendal

Kako se spava u Hrvatskoj?

Spavanje je itekako važno za kvalitetu života jer skoro trećinu provedemo u snu, što je prosječno 220.000 sati. Gotovo polovica stanovnika Hrvatske u dobi od 25 do 65 godina pozitivno ocjenjuje kvalitetu svog sna te ističu kako su kvalitetan madrac, nadmadrac i jastuk te oprana i čista posteljina osnovni preduvjeti za dobar odmor.

Ispitanici su svjesni da je za odmor optimalno osam sati sna, ali zbog ubrzanog načina života većina tijekom radnog tjedna spava kraće, između 6 i 7 sati. Zbog toga nedostatak sna nadoknađuju vikendom i neradnim danima kada spavaju barem osam sati.

Rezultati su to istraživanja koje je za danski trgovački lanac JYSK provela agencija Hendal tijekom siječnja.

Ipak, unatoč ubrzanom tempu života zadržala se navika popodnevnog spavanja. Naime, čak trećina stanovnika Hrvatske ima naviku spavati u popodnevnim satima u prosjeku oko 50 minuta i to češće u Dalmaciji nego na zagrebačkom području i u Sjevernoj Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo i da se loša kvaliteta sna povezuje s raznim tegobama koje ometaju svakodnevno funkcioniranje. Osim umora, više od polovice stanovnika Hrvatske najmanje se jednom mjesečno budi s bolovima u leđima ili vratu. Stoga je jedan od najvažnijih uvjeta prilikom odabira madraca mogućnost njegova isprobavanja i ocjenjivanja, jer je ponekad potrebno i do nekoliko tjedana da se vaše tijelo navikne.

Prema istraživanju, madrac s oprugama najpopularniji je tip madraca i u Hrvatskoj ga odabere 40 posto kupaca, dok trećina preferira madrac s memorijskom pjenom.

Najdraži tip jastuka je anatomski, a posebno ga vole žene, no, osim toga 27 posto ispitanika voli spavati i na jastucima punjenim umjetnim vlaknima, dok 16 posto ispitanika i dalje preferira jastuk punjen perjem.

Ipak, postoje i neki praktični savjeti koje možete isprobati kako biste poboljšali kvalitetu sna i bez mijenjanja kreveta, madraca ili jastuka, a mi ih donosimo u nastavku.

RASHLADITE SPAVAĆU SOBU

Temperatura tijela se tijekom noći spušta, a ako je u vašoj spavaćoj sobi pretoplo tijelo se ne može osloboditi viška topline.

Preporučena temperatura je oko 18 stupnjeva, no, vi je, naravno, prilagodite sebi. Uzmite u obzir činjenicu da ćete toplinu lakše regulirati dobrim poplunom nego zagrijavanjem zraka u prostoriji. Osluškujte potrebe svojeg tijela tijekom noći i ako vam je hladno dodatno se ušuškajte, a ako vam je prevruće lako ćete se otkriti.

UGASITE SVJETLA I ELEKTRIČNE UREĐAJE

Svjetla u prostoriji prije spavanja mogu poremetiti san. Lakše ćete zaspati ako ih prigušite ili isključite zajedno s električnim uređajima, jer čak i najmanji izvor svjetla aktivira mozak i loše utječe na san. Ukoliko vam je potrebno puno vremena da zaspete, možete pokušati i s meditacijom uz prigušeno osvjetljenje kako biste se lakše opustili.

NE GLEDAJTE TELEVIZIJU I NE SURFAJTE INTERNETOM DO SITNIH SATI

Da biste se probudili svježi i odmorni vaš organizam treba 8 sati sna. Ukoliko zbog poslovnih obveza ili pak nemogućnosti da se 'odvojite od ekrana' često bdijete do sitnih sati, zapamtite da san nećete moći nadoknaditi tako da dulje spavate preko vikenda ili slobodnim danima. Zato se pokušajte potruditi da u krevet odete na vrijeme kako biste dobili dovoljnu količinu odmora.

UHVATITE RITAM

Vaše tijelo ima prirodni ritam koji slijedi tijekom dana i noći. Stoga bi bilo idealno da se budite i da na počinak idete svaki dan otprilike u isto vrijeme kako bi se vaš organizam prilagodio tom intervalu.

Na taj ćete se način osjećati odmornije nego u slučaju da svaku noć odspavate 8 sati, ali da liježete i budite se u različito vrijeme. Vrijeme lijeganja bi trebalo biti onda kada se osjećate umorno, no, ako se drugo jutro jedva budite čak i uz budilicu, ubuduće ipak pokušajte otići na počinak ranije.

ZABORAVITE NA ALKOHOL, KOFEIN I TEŠKU HRANU

Čaša alkoholnog pića možda vam može pomoći da lakše zaspete, no, ako pretjerate umor drugog dana je zagarantiran. Kad spavate s povećanom količinom alkohola u krvi, vaš mozak je omamljen i zaboravlja tijelu davati naredbe da se pomiče tijekom sna.

Stoga je vrlo lako moguće da ćete se probuditi s ukočenim vratom ili bolnim mišićima. Višak promila vas lišava značajne količine dubokog sna koji se odvija u REM (Rapid Eye Movement) fazi spavanja bez kojeg se sljedećeg dana nećete osjećati svježe i odmorno.

Kofein nikako nije pametan izbor u kasno poslijepodne ili navečer jer će vas držati budnima, a teška hrana će opteretiti vaš probavni sustav zbog čega ćete imati problema s nesanicom.

BRIGE OSTAVITE PRED VRATIMA SPAVAĆE SOBE

Stres je jedan od glavnih uzroka nesanice, pa pokušajte ne razmišljati o brigama koje vas more u trenutku kada ste spremni za počinak. Duboko disanje pri tom vam može prilično pomoći, a na san povoljno djeluje i miris lavande koji umiruje tijelo. Iako vam to možda zvuči naporno, fizička aktivnost tijekom dana pomoći će vam da se riješite stresa, a zajedno sa zdravijom prehranom će blagotvorno utjecati na san.

DRIJEMANJE TIJEKOM DANA

Kratki san tijekom dana, ne duži od 30 minuta, može podići energiju i koncentraciju i pridonijeti boljem funkcioniranju organizma tijekom ostatka dana. Drijemanje ne bi trebalo poremetiti vaš san tijekom noći, samo pazite da ne bude predugo i ne u večernjim satima, nego ga, ako možete, prakticirajte u rano poslijepodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:44