SAVJETI ZA PET

Kako si uljepšati život u unajmljenom stanu?

Mali, ali izrazito učinkoviti trikovi pomoću kojih će vaš dom doživjeti totalni      makeover i brzinski zablistati u punom sjaju

Podstanar ste i želite napravite sve u svojoj moći da uljepšate svoj trenutni životni prostor? Donosimo deset ideja kako u tome uspjeti.

Mnogi od nas u nekom trenutku u životu žive u unajmljenim stanovima. Takvo stanovanje ponekad je doista izazovno, osobito za one koji pate na lijepo, smisleno i ugodno uređene prostore. No, nemojte odmah odustati od interijera koji vam se na prvu ne sviđa. Neke stvari mogu se itekako dovesti u red i vaš dom za naredne mjesece ili godine uz malo novca i truda može se pretvoriti u ugodno mjesto za stanovanje.

1. Obojite zidove

Ako ste sretnici kojima stanodavci dopuštaju ovakve preinake, ovo je vjerojatno jedna od najjednostavnijih i najdrastičnijih metoda kojom možete u potpunosti promijeniti izgled prostora. Stan će u trenu izgledati čišće, svježije i novije. Odluka o boji ostaje na vama (i vlasniku), a dobro bi bilo da prvenstveno razmislite o nježnim tonovima poput bijele, bež i sive, kako vam zidovi ne bi prebrzo dosadili i da biste lakše mogli kombinirati postojeće uređenje stana.

2. Prekrijte podove

Stanari često smatraju da dotrajalim i neuglednim podovima nema spasa. No, iako su privremena, jednostavna rješenja itekako su isplativa. Primjerice, cijenom pristupačne PVC podne obloge dobar su način prekrivanja podova. Ako vam je taj zahvat ipak prevelik, poigrajte se tepisima. Na tržištu postoji niz prekrasnih tepiha raznih dimenzija, materijala, boja i uzoraka, i zasigurno će osvježiti i stilski upotpuniti svaki prostor koji žudi za preuređenjem.

3. Sakrijte radijatore

Dotrajali radijatori doista mogu nagrđivati prostor, osobito ako su bezbroj puta prebojani i na njima je skupljana stoljetna prašina i prljavština. Ako nakon prvotnog čišćenja zaključite da im nema pomoći, nemojte se pomiriti s tim da ih morate svakodnevno gledati u tom stanju. Poslužite se mnogobrojnim DIY idejama koje možete pronaći na internetu i odlučite se na jednostavna i efikasna rješenja koja će prekriti radijatore, a ako ste dovoljno spretni i inovativni, možda si stvorite i novo mjesto za pohranu sitnica.

4. Premjestite namještaj

Stari, ali sigurni trik za promjenu životnog prostora krije se u novom rasporedu namještaja. Ako pametno promislite prostor i namještaj kojim raspolažete, možete dobiti nove prazne kvadrate zbog kojih će vaš interijer “prodisati”. Uostalom, ono što je bilo praktično i logično vašem stanodavcu, ne mora biti i vama, stoga se usudite napraviti razmještaj po vašoj volji i ukusu.

5. Nove zavjese

Za skidanje starih i postavljanje novih zavjesa zasigurno vam ne treba dozvola vašeg stanodavca. Ako niste ljubitelj zavjesa i imate dobar pogled, slobodno ih se odrecite, a u suprotnom dajte mašti na volju i unesite dašak svoje osobnosti u životni prostor na koji ste se odlučili.

6. DIY police

Police su najjednostavniji komad namještaja koji doista uz malo ideja i spretnosti možete izraditi sami i lako montirati, a stvorit će novo mjesto za pohranu stvari, knjiga i sitnica. Dodate li na njih biljke, vaš ćete interijer oplemeniti dodatnom ljepotom i svježinom.

7. Prekrijte stari kauč

Ako ste u unajmljenom stanu naišli na stari kauč - loša sreća. Za ugodan osjećaj i lijep dojam nužno ga je nekako “dovesti” u red, a to možete uložite li u kvalitetan i lijep pokrivač i odgovarajuće udobne i dekorativne jastuke. Kombinirajte veličine, boje i uzorke te prema svom ukusu i stilu u tren kutak za odmor učinite boljim i ljepšim.

8. Uljepšavanje kupaonice

Mnogi stanovi za iznajmljivanje imaju stare i dotrajale kupaonice. Nemojte previše očajavati, pokušajte iz njih izvući ono najbolje. Nakon temeljitog čišćenja i mijenjanja WC daske, zavjese za tuš, tepiha i sličnog, posvetite se uređenju i detaljima. Ima li kupaonica stare pločice, suživite se s njima i unesite dodatni retro duh u tu prostoriju. U tome vam mogu pomoći šarmantni retro posteri, zanimljive zavjese za tuš-kabinu i sl.

9. Rasvjeta

O važnosti osvjetljenja u prostoriji mogli bismo beskrajno pisati. Rasvjeta nevjerojatno utječe na izgled i osjećaj koji nam dom daje i savršen je način za postizanje željenog ugođaja. Imajte na umu da kombiniranjem podnih, zidnih i stolnih rasvjetnih tijela možete postići upravo ono što ste zaželjeli i to je promjena koju si možete i trebate priuštiti, kako u svom, tako i u unajmljenom stanu.

10. Pregrađivanje policama

Živite li u garsonijeri, vjerojatno nemate dovoljno mjesta, a ni dopuštenje za uvođenjem zidnih ili knauf pregrada. No, to ne mora biti nužno loša stvar, jer postoji bezbroj isplativijih i zanimljivijih rješenja. Police za knjige, zavjese ili pak paravani mogu ostavljati šik i zanimljiv dojam u prostoru, a stvorit će intimniju atmosferu u dijelu stana u kojemu je to potrebno.

Foto: Living4Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:27