POPIS OD 10 STVARI

Kako svoj dom učiniti sretnim mjestom

Brza, lijepa i jednostavna rješenja za probleme koji, iako izgledaju maleni, smanjuju vašu kvalitetu života

U našim domovima postoji puno prostora za poboljšanje, ali smo toliko navikli na postojeće stanje da nam je to teško shvatiti. No, došlo je vrijeme da dom u kojem živimo učinimo sretnim mjestom.

Ako na posao ne dolazimo s mrljom na košulji, a ni vrata automobila nam nisu u različitim bojama, zašto onda kod kuće, čini se, često imamo potpuno ne spojive detalje. Dakle, u stanju smo živjeti s namještajem koji osim što nije funkcionalan, već je odavno neupotrebljiv. Ova se pitanja ne odnose smo na estetiku, već sanažno utječu na naše raspoloženje i život, a istražuje ih neuroarhitektura, grana psihologije, koja istražuje kako arhitektura grada u kojem živimo utječe za na naše raspoloženje. Iako se najviše studija iz neuroarhitekture odnosi na javne ustanove, to ne znači da takve savjete za uređenje ne možemo primijeniti i u svom domu da bismo se osjećali mirno, sretno i opušteno.

Interijer i atmosfera doma snažno utječu na naše raspoloženje i život

Istraživanje koje je nedavno provela tvrtka IKERFEL, pokazuje kako 79% ispitanika vjeruje da ukrašavanje doma utječe na kvalitetu života, a ne samo na ljepotu; 92% smatra da se u dobro uređenom domu osjeća ugobnije, a 76% - tj. tri četvrtine ispitanika, misli da će lijepo uređen dom učiniti život lakšim.

Dakle, što se događa? Jasno je da nismo svi spremni započeti sveobuhvatno renoviranje kako bismo transformirali prostor u kojem živimo u dom iz snova, ali čini se da to nije ni potrebno. Zapravo, prema istom istraživanju, svaka je promjena dobra i poželjna. Dakle, 81% ispitanika smatra da već s malom investicijom možemo promijeniti stil doma i učiniti ga sretnim mjestom.

A kakav je vaš dom? Bacite pogled i pokušajte ga pogledati očima stranca: postanite svjesni onoga što ne funkcionira, što vam se ne sviđa i što se možete poboljšati. Sigurno ćete dobiti dulji popis, nego što ste očekivali, ali ga konstruktivno razmotrite: prvi korak, kao i uvijek, jest prihvaćanje stvarnosti. Tek tada se možete baciti na posao.

Ovo je popis od 10 stavari koje možete promijeniti kako biste bili sretniji kod kuće
Ako imate više slika za objesiti ...

Ukrašavanje zidova vječni je zadatak. Konstantno skupljamo slike i fotografije koje volimo i mjesecima ih družimo u zabačenom kutu doma, umjesto da njima ukrasimo zidove. Bitno je da sve one slike i fotografije koje ste prikupili jer vas usrećuju objesite na zid, a jednostavno, estetski i brzo možete KNOPPÄNG okvirom s posterima (249 kn), s priloženom šablonom i usklađenim motivima kreirati vlastiti zidni kolaž.

Ako predugo izlazite iz kuće ...

Najvjerojatnije zato što ne možete pronaći ono što trebate. Stoga, stvorite lijepu "garderobu" na ulazu gdje ćete držati sve bitno uvijek pri ruci i izbjeći stres traženja stvari u zadnji čas, a za što su vam potrebne dvije stvari: TJUSIG stalak za obuću (199 kn), koji će vam pomoći da svoje cipele uvijek držite uredno posložene, ali i da ih skinete prilikom ulaska i učiniti vaš dom duže čišćim, i TJUSIG stalak (369 kn) na koji možete objesiti gotovo sve: šešir, kaput, ruksak, vodilicu za psa ...

Ako je pod vaše terase ili balkona oštećen ...

Kiša, vjetar, prašina, lišće ... Svi ti vanjski utjecaji pridonose da ne provedite dovoljno slobodnog vremena na terasi i na otvorenom, što nam čini samo dobro. Da biste to izbjegli, postavite tepih MORUM! Stoji svega 179 kn, a služi za unutarnju i vanjsku upotrebu te unosi dašak topline i profinjenosti u prostoriju. Osim toga, vodootporan je i jednostavan za čišćenje.

Ako ste u neprestanoj potrazi za daljinskim upravljačima ...

... i punjačem za mobitel. I olovkom za zapisivanje poruka. I računima koja morate platiti. I konačno, sve što uvijek želimo imati pri ruci, ali imamo tendenciju ostaviti Bog zna gdje! Kako biste izbjegli stres neprestanog traženja stvari po kući koristite FLÖRT džep za daljinski upravljač (39,90 kn) u koji mogu stati 4 daljinska upravljača i ima džep na poleđini za novine.

Ako svaki vaš kulinarski pothvat čuju susjedi ...

Dom mora biti mjesto mira, a zagađenje bukom u tome ne pomaže. Dakle, zar ne bi bilo divno da možete izvaditi svoje posuđe i posude bez vječnog "klon, klong" zvuka? Rješenje je vrlo jednostavno, nabavite VARIERA (39,90 kn) držač za poklopce za ladicu ili ormar. Osim toga, duljina se ovog držača može prilagoditi vašim potrebama. Čak će vam poslužiti i za tanjure različitih veličina!

Ako sustavno ubijate sve biljke u domu ...

Zelena okolina nas opušta, pridonosi održavanju ugodne temperature, vlaži zrak ... mnoge su prednosti ukrašavanja doma biljkama, ali, nažalost, svi mi nismo jednako sposobni održati na životu naše biljne prijatelje. Da li je to i vaš slučaj? Onda su rješenje za vas, kaktusi (34,90 kn) i SUCCULENT 6,90 kn (cijena vrijedi do 17.4.2020.), vrlo popularne i izuzetno jednostavne biljke za održavanje.

Ako vam je dosta gubljenja punjača ...

Rješenje? LIVBOJ (39,90 kn) bežični punjač uvijek na istom mjestu, bez suvišnih kabela spojen na utičnicu i zadnji, ali ne i najmanje važno, tisuću je puta ljepši od bilo kojeg punjača koji imamo kod kuće.

Ako vaše dijete ne želi pospremiti sobu ...

Lako je poludjeti u sobi punoj igračaka, knjiga i odjeće u kojoj praktički ne možete hodati bez rizika da zaglavite na Lego kockice. Međutim, bez obzira koliko pokušavate uvjeriti svoje najmlađe da će biti sretniji u urednoj sobi, oni će i dalje izbjegavati pospremanje. Ali jeste li pokušali opremiti sobu namještajem prilagođenim njegovoj veličini i visini? Prema Montessori filozofiji, ova vrsta namještaja potiče autonomiju djece, a ne postoji ništa što dijete voli više od neovisnosti. Stoga, zašto ne biste pokušali s KURA (998 kn) podesivim krevetom koji može rasti s vašim djetetom i TROFAST (620 kn) sustavom za odlaganje?

Ako nemate mjesta za noćni ormarić ...

Zasigurno imate za zidni stalak za časopise KVISSLE (129,90 kn) koji možete iskoristiti na bezbroj načina, kako bi ispunio funkcije noćnog stolića. Postavite ga dovoljno visoko kako bi vam bio dostupan iz kreveta, ili ga držite niže za odlaganje knjige i naočale ...

Ako mrzite čišćenje prašine ...

... ali volite vidjeti sve svoje knjige i drage uspomene, možda vam je potreban biblioteka sa staklenim vratima BILLY / OXBERG (899 kn). Ima podesive police, tako da u nju možete spremiti što god želite, a dno možete ukloniti i sakriti sve nepoželjne kabele. Elegantnog je izgleda i neformalne estetike, prilagodljiv svim vrstama prostora.

Foto: IKEA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:11