Kako urediti i dekorirati dječju sobu?

Savjeti profesionalne organizatorice Kristine Brkić

Na pod je najbolje postaviti parket te tepih koji nije jako “mucast” zbog održavanja, a dobrodošli su i tepisi u obliku kvadrata, čiji se dijelovi mogu lagano zamijeniti ako se uprljaju ili oštete. Dekorativne sitnice, pak, mogu biti slike, ploče za crtanje, igračke, sat, tapete, naljepnice… – Nikako se ne preporučuje kupovati skupe dizajnerske komade jer djeca nesvjesno i nenamjerno oštećuju namještaj.

Ne preporučuje se imati lomljive ukrase koji mogu ugroziti zdravlje djeteta – ističu. Kada je dovoljno odraslo, dijete bi trebalo uključiti u organiziranje, uređenje i održavanje svoje sobe. Profesionalna organizatorica Kristina Brkić ističe kako će zajednički rad roditeljima pružiti prigodu da još bolje upoznaju osobnost svog djeteta, naročito kada je u pitanju spremanje nereda, a važno je i pomaganje u donošenju odluka oko toga što zadržati, a što baciti. – Prvi je korak organizirati zone, a one su za – spavanje, vrtićke/školske aktivnosti, igranje, kreativno izražavanje te odijevanje. Nagomilane stvari treba odvojiti prema vrsti i odrediti za njih točno defi nirano mjesto, koje će biti pristupačno djetetu. Spremišta u boji mogu pomoći djetetu da se drži sustava organiziranja, primjerice, crvena boja za igračke, plava za kreativno izražavanje.

Prostor se može iskoristiti tako da se namještaj postavi uza zid te ga se iskoristi kao pregrade kako bi se odijelile pojedine zone aktivnosti. Vertikalni prostor može se iskoristiti za stvari koje se rijetko upotrebljavaju. Ukrasni se predmeti i uspomene koje dijete rijetko koristi mogu postaviti na policu visoko na zidovima, dok se na unutarnje strane vrata i unutar ormara mogu postaviti razne vješalice. Nevjerojatno mnogo prostora tu se može dobiti. I za kraj, potrebno je održavati taj red – zaključuje Kristina Brkić.

U galeriji pogledajte dekorativne predmete za dječju sobu!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:35