SADRŽAJ OMOGUĆAVAJU GORENJE I PRIMA

Kako urediti i opremiti savršenu kuhinju?

Glavna pitanja su što stvaviti na pod, koje materijale i boje odabrati te kako brzo ispraviti greške koje radimo dok opremamo ovu prostoriju

ODABRANI SU FINALISTI NAGRADNOG NATJEČAJA D&D GRAND PRIX! I vi možete birati pobjednike OVDJE i osvojiti nagrade!

Vodeći svjetski arhitekti i dizajneri slažu se u jednom - kuhinja je definitivno srce svakog doma. To je prostorija u kojoj svakodnevno aktivno boravimo, kuhamo, peremo, pripremamo, raspremamo... Mjesto je to u kojem aktivnosti gotovo nikada ne prestaju. Upravo zbog toga jako je važno kakvu ćete kuhinju odabrati te kako ćete je urediti i opremiti.

O trendovima u kuhinji pričamo s jednim od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, Ottom Barićem, koji u svojem životopisu ima na stotine uspješno napravljenih kuhinja za različite klijente.

- Važan je dizajnerski izričaj kuhinje, no meni je ipak najvažnija funkcija jer je kuhinja primarno prostor pripreme hrane u kojem se može i ugodno živjeti. Trendovi koje ja primjećujem primarno su vezani uz sveprisutne pokušaje individualizacije elemenata, variraju visine i trend ide prema američkom tipu kuhinje koja ima šank ili otok za obroke umjesto klasičnog kuhinjskog stola koji pomalo nestaje. Kuhinja sve više postaje dio prostora boravka, što je dobro jer objedinjuje više funkcija i omogućava komunikaciju, no isto tako traži kvalitetna rješenja za kontrolu mirisa i temperature.

Kuhinja je zasigurno jedan od najzahtjevnijih prostora u stanu i za dizajnere i za korisnike - kaže Otto Barić, kojeg smo zamolili da nam kaže pet glavnih savjeta kako od kuhinje napraviti najbolju moguću prostoriju.

5 SAVJETA POZNATOG HRVATSKOG ARHITEKTA OTTE BARIĆA

1. PAŽLJIVO BIRAJTE BOJE

Odaberite boju koju ste spremni dugo vremena gledati i u njoj uživati. Volim bijele kuhinje s detaljima od plemenitih drva, finih furnira koji ujedno mogu stvoriti prijelaz prema ostalim prostorima stana. Izbor neke intenzivnije boje nosi opasnost da se takve kuhinje vizualno brzo zasitimo ili da nas počne umarati. Vrlo ugodne su i kombinacije sivih tonova i tamnog drva ili bijele boje i svijetlog drva.Tamne kuhinje mogu biti atraktivne, ali one do izražaja dolaze u prostorima s puno dnevnog svjetla, dok svijetle kuhinje mogu pomoći “proširiti” prostor. Moje mišljenje je da kuhinja kao utilitarni prostor treba biti svijetla, i to kako sami elementi tako i obloge zidova te boje stropa i zida. Pod može biti kontrastne boje ako se želi naglasiti boju elemenata.

2. ŠTO STAVITI NA POD?

Pod u kuhinji treba primarno biti pogodan za lako održavanje, higijena je u svakom slučaju primarna u radu s hranom. Materijal treba biti otporan na masti, kiseline, razne boje koje nalazimo u pićima, vinu, sokovima i ne smije biti porozan. Idealna za to je keramika koja bojom treba pratiti kuhinju ili je dodatno naglasiti. Ako je to prirodni kamen, on mora biti tretiran zbog poroznosti. Suvremeno rješenje predstavljaju i lijevani podovi ili jedan stari, prirodni materijal koji je ponovno vrlo aktualan, linoleum. Svakako bih izbjegavao drvo zbog vlage i PVC zbog otapala.

3. NAJKVALITETNIJI MATERIJALI

Kuhinje su sigurno prostor za koji se najčešće koriste novi materijali jer sama funkcija nameće poprilično ograničen dizajnerski izričaj pa se ta forma pokušava naglasiti pomoću materijala. U posljednje vrijeme koristi se staklo primarno za tretman zida između elemenata ili fronti, koriste se i limovi koji se tretiraju antikorozivno, a posebno je pogodan materijal naziva corian koji je zapravo kombinacija kamene prašine i akrila. Corian je zaštićeni naziv tvrtke Du Pont, no slične materijale proizvodi niz tvrtki iz cijelog svijeta. Ovaj materijal je moguće idealno obrađivati, a otporan je na gotovo sve.

4. KAKVI TREBAJU BITI ELEMENTI?

Svi elementi u kuhinji trebaju biti od materijala koji podnose vlagu, paru i dnevno održavanje. Kvalitetni furniri, tretirani da budu otporni na vlagu, laminati, lim, staklo, corian.

5. NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE RADIMO

Najčešće greške proizlaze upravo iz nepoštivanja navedenih pravila. Kuhinje se, na žalost, često smanjuju na štetu dnevnog boravka, a u velikoj želji da se ipak da neki dizajnerski izričaj koriste se pretamne ili presnažne boje koje potom proizvedu kontraefekt i zatvore prostor vizualno ili ga zaguše. Zapamtite da kuhinja prije svega mora biti funkcionalna, što u prijevodu znači da mora biti dovoljno mjesta za odlaganje, pranje, pripremu i kuhanje hrane i pića, kao i za pranje i odlaganje posuđa. Naravno da tu funkciju treba zapakirati u odgovarajuće atraktivnu formu koja neupitno mora biti dugoročno održiva.

ODABRANI SU FINALISTI NAGRADNOG NATJEČAJA D&D GRAND PRIX! I vi možete birati pobjednike OVDJE i osvojiti nagrade!

Foto: Living4media, Berislava Picek/Hanza Media

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije, GORENJA i PRIMA GRUPE u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 18:20