KAO KOD KUĆE

Kako uspješno urediti apartman za najam?

 Studio Saršon
Iz prve ruke dobili smo odgovore na ovo 'vruće' pitanje. Vodimo vas u apartmane u Rijeci koji su ciljano opremljeni u turističke svrhe.  Autor projekta uređenja je dizajner Darko Popović

Kako osmisliti i organizirati apartman za najam koji će se na prvu svidjeti gostima i učiniti da se osjećaju gotovo kao da su kod kuće? Kako urediti lijepi apartman za najam, ni u čemu ne pretjerati i uskladiti boje, materijale, komade namještaja i detalje? Odgovore na ova pitanja pokušali smo pronaći posjetivši dva apartmana za najam u širem centru Rijeke.

Jedan je apartman s balkonom, zove se Adriatic Blue i ima površinu od oko 55 kvadrata, a drugi se zove Nº888 i velik je oko 65 kvadrata. Vlasnica je magistra farmacije koja voli lijepe stvari pa tako i lijepo uređene interijere, a interijer apartmana osmislio je dizajner iz Rijeke Darko Popović s kojim je, kaže vlasnica, odmah na prvu kliknula po pitanju želja i ideja oko uređenja.

- Prvobitno je ovo bio jedan veliki stan od 120 četvornih metara u starijoj zgradi i radila se adaptacija, a cilj je bio od jednog stana napraviti dva komforna apartmana za turističke svrhe. Adaptacija i podjela se dosta dobro prostorno uspjela izvesti s gotovo podjednakom podjelom kvadrature. U samoj realizaciji je bilo dosta izazova jer je zgrada starija, ali je na kraju sve ispalo fenomenalno - priča vlasnica.

DOJAM

Na objektu, koji je već bio rastavljen u dvije stambene jedinice, poduzeta je potpuna adaptacija od saniranja zidova, podova, rasvjete i klimatizacije do vodoinstalacija kako bi se dobio potpuni dojam i funkcionalnost samih jedinica.

Izvedba je protekla uobičajeno, a tehnički je bilo zahtjevno uskladiti malu kupaonicu u službi apartmana. Isto tako, postavili smo si pitanje da li da ostavimo starinske načine bojenja zidova i u konačnici smo došli do rezultata da smo dobili dva apartmana sa po jednom sobom, pomoćnim ležajem na razvlačenje, velikim dnevnim boravkom, kuhinjom blagovaonicom i kupaonicom - otkriva dizajner Darko Popović.

Kako su apartmani namijenjeni za turističke svrhe, ističe vlasnica, htjeli su postići što neobičniji i drugačiji interijer od svega već viđenog. Tako su oba apartmana kombinacija nekoliko različitih stilova interijera, a htjeli su postići da svaki apartman priča svoju priču, tj. da budu potpuno različiti, što se na kraju uspjelo i postići.

ZID OD CIGLE

U apartmanu Adriatic Blue, koji ima balkon i pogled na more, na zidovima i u interijeru dominiraju plavo-bijela kombinacija i ima dosta romantičnih detalja kao što su stolić za šminku u spavaćoj sobi i rasvjetna tijela, a u drugom apartmanu, Nº888, prevladavaju sivo-bijeli tonovi koji su u svakoj prostoriji obogaćeni jednim zidom od cigle.

- Gotovo sav namještaj je dizajniran i izrađen po mjeri, osim kauča, stolica i stolića u dnevnom boravku koji su kupljeni gotovi. Neki dijelovi izrađenog namještaja su restaurirani stari namještaj, kao što su drvena vrata koja su poslužila kao zaglavlje kreveta u jednom apartmanu, a u drugom apartmanu se nalaze na zidu u svrsi rasvjetnog tijela. Da bi se cijela prostorija povezala s tim starim vratima, gotovo u svakoj prostoriji su postavljene štukature na zidovima sličnog izgleda kao ta restaurirana vrata čime se dobio dodatni dojam elegancije i klasičnosti. Na vratima ormara u spavaćim sobama su postavljena ogledala. U apartmanu Nº888 u kupaonici je postavljen i tuš i kada - opisuje vlasnica.

S druge strane, apartman Adriatic Blue ima balkon s kojeg seže pogled na more i grad, desno na Opatiju, a lijevo na Kostrenu, kao i na sam simbol Rijeke - riječke dizalice.

OSJEĆAJ

Prezadovoljna sam kako je na kraju cijela investicija i projekt ispao čak i bolje od očekivanog, zadovoljna sam jer se uspio dobiti topli osjećaj ugodnog stambenog prostora s dozom stila u kojem se nadam da će budući gosti i posjetitelji divne Rijeke uživati - zaključuje vlasnica.

Foto: Studio Saršon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 11:51