Prognoza vremena za vikend 10 °C!

Kako zadržati toplinu u domu ove zime

Jeste li spremni za pravu zimu?

Nedavno objavljena sezonska prognoza za zimu jednog američkog meteorološkog portala je glasila: na istoku Europe bit će ledeno, na sjeverozapadu toplo, a na Balkanu snježno. Iako većina nas prati vremensku prognozu gotovo svakodnevno i svjesni smo vremenskih promjena, nekako nas niske temperature i snijeg uvijek iznenade. Kako bi se pametno pripremili za zimu, mnogi će uz uobičajeni način grijanja morati razmisliti i o načinima uštede kako bi spriječili gubitak topline u domu i smanjili visoke račune. Stoga vam u ovom članku donosimo 10 izvrsnih savjeta koje svakako vrijedi razmotriti, iako će vam se neki činiti očitim. No, da ste ih zaista poslušali, danas vjerojatno ne biste čitali ovaj članak, jer bi znali koliko je zapravo jednostavno smanjiti troškove grijanja ovim savjetima koje vam donosimo.

Dodajte tepihe

Možete dodati jedan ili više tepiha. Raslojavanje tepiha osim što je trendi pomoći će vam da zagrijete podne obloge i zadržite toplinu u domu.

Zaštitite vrata

Ne dopustite da hladni vjetrovi uđu, niti da topli zrak izađe. Tijekom zimske sezone postavite stoper na dno vrata. Stoper za vrata, 19 $, Amazon

Držite prozore i vrata zaključana

Zvuči očito, ali treba napomenuti. Ne ostavljajte prozore i vrata otvorene dulje vrijeme, ili čak uopće. Ući će hladan zrak i bit će vam teže zagrijati prostor. Ako vam je jako toplo, radije isključite grijanje.

Nabavite guste zavjese

Što su gušće zavjese, toplije će vam biti. Ako možete naći neke s termalnom podstavom, još bolje.

Izolirajte dimnjak

Ako ne koristite kamin, zatvorite dimnjak dimnim blokerom ili balonom za dimnjake, kako biste zaustavili ulaz hladnog zraka. Bloker za dimnjak, 90$, Amazon

Zatvarajte sobe koje ne koristite

Ako imate sobe koje se ne koriste redovito ili tijekom dana (sobe za goste, ured, teretana, spavaća soba), zatvorite vrata. Tako ćete zadržati toplinu u prostoru i spriječiti cirkulaciju hladnog zraka.

Neka bude svjetlost

Koliko god vremenske prilike dopuštaju, pustite sunčevu svjetlost u interijer. Ako je vani svijetao, sunčan dan, otvorite svoje rolete i zavjese. Čim sunce zađe, zatvorite zavjese kako biste sačuvali toplinu.

Dodajte police

Ako možete, postavite policu iznad radijatora kako biste spriječili da se vrući zrak uzdigne i beskorisno cirkulira oko stropa.

Poboljšajte izolaciju

Topli zrak može izaći kroz vaš krov, zidove i podove, stoga se morate pobrinuti da ne postoje praznine u postojećoj izolaciji.

Glazirajte prozore

Dvostruko ili trostruko ostakljivanje prozora može značajno smanjiti gubitak topline. Ako ne želite dodatne troškove za plaćanje majstora, možete kupiti komplet "folija" za prozore koje će dodatno izolirati vaše prozore zimi. Zaštita za prozore, 13 $ set od 10 komada, homedepot.com

Izvor: housebeautiful.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:15