STANOVANJE

Kakve mirise koristiti u domu na visokim temperaturama?

Ljeto miriše na breskve, kokos i ružmarin. Donosimo vam preporuku kako osvježiti svoje prostore i stvoriti opuštajući i romantični ugođaj u ovim preostalim ljetnim danima

Miris mora i bora svakako su najviše na listi prioriteta svih nas, no kojim mirisima oplemeniti svoj dom u ovim vrućim danima?

O ovoj temi porazgovarali smo sa stručnjakinjom, Almom Pavetić iz domaćeg brenda mirisa za dom Notes of Zagreb. Za početak ju pitamo kakve mirise “traže” vrući dani?

- Ljeti bismo se trebali okrenuti laganim i svježim mirisima, odnosno onima koje neće zagušiti prostor u kojem boravimo. Za ljeto svakako preporučujemo mirisne note kao što su limeta, naranča, neroli, smokva, morska sol ili lavanda. Upravo su to i sastojci naših dvaju ljetnih mirisa za dom - The Well of Life i Dolac 2 - kaže Alma, a nas zanima koje bi mirise trebalo izbjegavati ljeti.

SAVIJETI

- Dobro je poznato da vrući ljetni dani ne trpe teške i jake mirisne note. Razlog je i to što vrućina i vlaga u zraku intenziviraju mirise, pa se mirisna nota dodatno pojača. Tople note koje prevladavaju u slatkim, orijentalnim mirisima, kao što su sandalovina, oud ili tamjan, slobodno ostavite za zimu - savjetuje.

Postoje li neki mirisi koji hlade, odnosno daju takav osjećaj, pitamo.

- Osjećaj hlađenja najčešće se veže uz začinske mirise kao što su korijander i kardamom. To su začini koji pružaju osjećaj osvježenja i produljenog su trajanja. Osim njih, svakako bismo izdvojili zelene mirisne komponente, posebno smokvin list. To je zaista jedinstvena mirisna nota koja pruža gorko-zeleni miris. Kod nas je smokvin list zvijezda mirisa “Dolac 2” i u kombinaciji sa smokvinim mlijekom i morskom soli pruža osjećaj laganog ljetnog povjetarca u kojem uživaju sva osjetila - kaže naša sugovornica.

Kakva je situacija s ljetom i mirisnim svijećama? Je li istina da nisu preporučljive za vruće dane jer griju?

- Mirisne svijeće koriste se tijekom cijele godine i tu nema prevelikog odstupanja tijekom ljetnog, odnosno zimskog perioda. Upravo će mirisne svijeće stvoriti onaj opuštajući, romantični ugođaj tijekom ljetnih večeri i pretvoriti prostor, terasu ili balkon u pravu oazu užitka. Kao i kod ostalih mirisa za dom, poput difuzora ili sprejeva, i kod mirisnih bismo svijeća trebali obratiti pozornost na sastojke, odnosno note - ističe Alma, koju za kraj pitamo koja su najbolja eterična ulja za vruće dane.

ODABIR

- Lavanda, ružmarin i metvica siguran su izbor, odnosno preporuka za ljetne dane. Lavanda je najpoznatija po svom opuštajućem i antidepresivnom djelovanju i ublažava nervozu i anksioznost, a pomaže i kod nesanice. Ulje ružmarina stimulira i podiže raspoloženje. Eterično ulje koja pruža osjećaj hlađenja svakako je ono iz obitelji mente, posebice eterično ulje paprene metvice koje ima visoku koncentraciju mentola koji hladi - zaključila je Alma Pavetić iz brenda Notes of Zagreb.

BEZ GREŠKE

Siguran izbor biljaka koje će namirisati vaš prostor

LIMETA

Opušta, osvježava, doprinosi smanjenju umora, stresa i napetosti.

Stimulira rad jetre, potiče izbacivanje toksina i drugih štetnih tvari iz tijela.

NARANČA

Puni prostoriju pozitivnom energijom.

Koristi se protiv tjeskobe, depresije, strahova, nesanice i nervoze.

Potiče rad limfnog sustava.

BOSILJAK

Uz paprenu metvicu, eterično ulje broj jedan kod svih vrsta bolova.

U difuzeru 1-2 kapi bosiljka podižu koncentraciju i održavaju budnost, odlično rješenje za duge sate učenja ili rada.

LIŠĆE SMOKVE

Lišće smokve posjeduje karakterističan slatko-zeleni miris koji se osjeti kada prolazite pokraj suncem obasjanog drveta.

Jedan od većih proizvođača mirisa i parfema, Givaudan, napravio je umjetnu aromu koja podsjeća na miris lista smokve - Stemone.

Kod nas je smokvin list zvijezda mirisa “Dolac 2” i u kombinaciji sa smokvinim mlijekom i morskom soli pruža osjećaj laganog ljetnog povjetarca u kojem uživaju sva osjetila

LAVANDA

Ima slatkast i ugodan medno-cvjetni miris.

Djeluje izrazito smirujuće, pa tako pomaže kod nervoze, stresa i nesanice.

RUŽMARIN

Izvrstan je odabir pri tretiranju tegoba uha, grla i nosa. Potiče iskašljavanje i oslobađanje dišnih puteva. Tonizira i opušta ukočene i bolne mišiće. Potiče detoksikaciju i cirkulaciju, ublažava osjećaj boli.

Potiče probavu, ublažava osjećaj mučnine.

BRESKVA

Nježan, blago slatkast miris koji budi nostalgiju i vraća u djetinjstvo, a sve češće je nota mirisnih kreacija.

Miris breskve je nježan i ugodan, a prostorima daje novu dimenziju ugodnosti.

KOKOS

Jedan od najpopularnijih ljetnih mirisa.

Vrlo ugodan i popularan tropski miris, podiže raspoloženje i prostore čini ugodnijim.

MENTA

Miris koji hladi, idealan za ljeto.

Poboljšava sposobnost koncentracije i pozornost, djeluje osvježavajuće.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:26