Kakve podne obloge odabrati za okućnicu?

Donosimo kratak vodič najpopularnijih vanjskih podnih obloga

Postoji više vrsta vanjskih podnih obloga, a odabir ovisi o tome želite li obložiti prilaz, terasu, balkon, vrt ili dvorište. Donosimo kratak vodič najpopularnijih vanjskih podnih obloga i napominjemo da uvijek potražite stručni savjet i profesionalnog izvođača radova. Osim toga, za sve četiri varijante imate veliku ponudu proizvoda hrvatskih proizvođača koji bi trebali biti vaš prvi izbor.

1 Betonske ploče i kocke

U posljednje vrijeme sve popularniji izbor za popločavanje vanjskih površina zbog svoje izdržljivosti i čvrstoće, ali i lijepog izgleda. Mogu biti jednostavne kocke različitih dimenzija ili manje-više uglate komponente. Dolaze u različitim bojama, debljinama i teksturama, a mogu se i međusobno kombinirati na neograničene načine.

DA: prilazi za automobile, jer podnose iznimna opterećenja, ali i terase, vrtne stazice i sve ostale vanjske površine

NE: manji balkoni jer su kocke teške

2 Kamen, mramor i granit

Osim očigledne čvrstoće, kamen može zadovoljiti i gotovo sve druge kriterije. Problem može predstavljati jedino njegova cijena, ali ona je proporcionalna trajnosti i kvaliteti. Mramor i granit dat će dozu luksuza, dok neobrađeni kamen može izgledati rustikalno ili mediteranski, ovisno o tome kako ga uklopite.

DA: terase, balkoni, vrtni otoci, stazice…

NE: prilazi (zbog ljepote i cijenjenosti materijala, ali izdržljivost je neupitna)

3 Keramičke pločice

Osim veličine, boje, dezena i teksture pločica, postoji razlika između pločica za interijer i pločica za eksterijer. Nikada nemojte koristiti unutarnje pločice za vanjsko oblaganje jer trajnost i čvrstoća nisu jednaki. Vanjske pločice moraju biti debele najmanje 8 mm.

DA: terase i balkoni

NE: veće površine u vrtu ili prilazi (za to su bolja opcija betonske ploče ili kocke)

4 Drvo

Toplo, prirodno i ekološko rješenje. Drvo koje se polaže na vanjske površine ima čvrstu strukturu, što ga čini otpornim na truljenje i insekte, a neke vrste čak niti ne treba impregnirati različitim kemikalijama. Uz dobrog majstora, drvo može biti itekako trajno rješenje.

DA: terase, balkoni, stazice, vrtni otoci, sjenice…

NE: prilazi (ali može izdržati opterećenja)

Foto: Living 4 Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 16:49