SAVJETI ZA PET

Koje greške izbjeći prilikom uređivanja svog prvog stana

Razotkrivamo zamke koje se kriju iza brzopletih i impulzivnih odluka. Iako sigurno ne možete dočekati da sve konačno bude savršeno, nije pametno kupiti sve komade namještaja odjednom, budite promišljeni

Kupovina stana podjednako je divan, ali i stresan događaj, a jednom kad se konačno domognemo svojih kvadrata, želimo ih čim prije urediti kako bismo uživali u svakom centimetru samo svog prostora. Vrijeme je to prepuno mogućnosti i ostvarenja želja, a u svima nama probudi se potreba za dizajniranjem interijera.

Činjenica je da su pojedinci u tom smislu ponešto spretniji, odnosno nespretniji od drugih. Ne postoji li mogućnost ili potreba za angažiranjem stručnjaka, u nastavku donosimo nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati želite li izbjeći tipične impulzivne greške koje se mnogima događaju pri uređivanju prvog stana.

1. Ne kupujte sve odjednom

Vaš novi stan predivno je prazno platno i svakako je primamljivo ispuniti ga svim tim komadima koje smo mjesecima gledali u trgovinama namještajem. Ipak, imajte na umu da baš kao kod mnogih drugih stvari, i pri dekoriranju ćete profitirati ako si uzmete dovoljno vremena za promišljanje i odabir. Samo je nekoliko osnovnih stvari poput madraca, sanitarnog čvora i hladnjaka u stanu potrebno od prvog dana – sve drugo može pričekati prespavane odluke, dobre prilike i savršene vintage komade na koje ćete putem naići.

Boje zidova ne moraju nužno biti početna točka pri planiranju, već se mogu same od sebe nametnuti kasnije

2. Boja nije sve

Boja je mnogima osnovna okosnica od koje kreću pri uređivanju interijera. Odlučivši se, primjerice, za zelenu i ružičastu nijansu, sve će se vrtjeti oko njih – od zelene sofe do ružičastog stolića za kavu, pa do tepiha, lampi i detalja koji odgovaraju tim tonovima. I to nije sasvim loše, naravno, boja neupitno pridonosi interijeru i od velike je važnosti. No, vidjeli smo i mnoge divne prostore gdje su boje primjetne samo u akcentima i kao takve odlično izgledaju. Prenaglim odlukama u smislu odabira boja nerijetko se dogodi da interijer poprimi nedovoljno elegantan i neozbiljan izgled, a ako vam to nije bila namjera, teško ćete izbjeći nezadovoljstvo. Naš je prijedlog da prije no što se odlučite za paletu boja promotrite nekoliko fotografija stanova čiji vam se izgled sviđa te shvatite što svi oni imaju zajedničko, a vama je primamljivo. Zatim izaberite dva do tri komada koji se u taj stil uklapaju, a boje će se tada nametnuti same od sebe. Neodređivanjem boja unaprijed postići ćete puno prirodniji i umjereniji izgled interijera.

3. Nije vam potrebno previše namještaja da bi stan izgledao “završeno”

Iako zvuči neobično, namještaj je doista samo manji dio onoga što prostor čini jedinstvenim. Mnogi dizajnerski nagrađivani i objektivno lijepi interijeri imaju malen broj komada, što ne znači da se morate time povoditi, no svakako ne žurite. Jer, dok vam se u početku čini kao da raspolažete s premalo namještaja, s vremenom i dodavanjem tepiha, zavjesa i ostalih osobnih detalja taj prazni prostor popunit će se brže i više no što ste očekivali. Pomnim i polaganim odabirom postići ćete najbolji balans i izbjeći pretjerivanje kojemu smo svi ponekad skloni.

4. Ne morate platiti bogatstvom kvalitetne komade

U prvotnom entuzijazmu i, vrlo često, nesvakidašnjom količinom novca kojom raspolažemo u trenutku kad ulazimo u stan, pomamit ćemo se za ponekim skupim detaljem. No, dolaskom prvih životnih troškova i/ili rate kredita, neželjena će se realnost ukazati i tada je idealno vrijeme da spoznamo činjenicu kako mnoge trgovine prihvatljivih cijena nude fantastične detalje za dom. Dodatno, razgovarajte s obitelji i prijateljima, “udomite” i renovirajte nečiju staru policu ili fotelju i uz malo truda, mašte i novca svom domu podarite originalan duh.

5. Vaš se ukus s godinama može promijeniti

Mnogima od nas pogled na srednjoškolske fotografije stvara jezu kad primijetimo u kojem smo si odjevnom komadu bili kul. Slične situacije događaju se i kod ukusa koji se odnosi na uređenje interijera. Primjerice, kuhinja koja nam je u 20-ima kul možda će nam biti “preluda” sa 30+ i poželjet ćemo elegantnije i praktičnije mjesto za pripremanje obroka sebi i obitelji. U svakoj životnoj dobi poželjno je zaigrati se, no kad govorimo o uređenju stana, nestašluke ostavite za detalje i zidove - njima možete uvijek promijeniti izgled.

Foto: Living4Media/ Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:51