Podno grijanje

Koji su načini ugradnje, prednosti i mane podnog grijanja?

 

Živite u malom stanu i radijatori vam oduzimaju prostor. Vidjeli ste predivnu kutnu garnituru, ali je ne možete staviti u dnevni boravak jer je na tom mjestu radijator… ili ste jednostavno alergičar i smeta vam prašina. U tim slučajevima, ali i brojnim drugim, idealan ste kandidat za podno grijanje. Riječ je o estetskom i komfornom načinu grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivijem i ekonomičnijem od radijatorskog.

Građevinski radovi

O prednostima takvog sustava grijanja, postavljanju i razlikama u odnosu na ostale načine grijanja razgovarali smo s Marijem Popovićem iz tvrtke EKO-PULS.

– Kao prvo, to je ravnomjerno raspoređivanje temperature u prostoriji, što stvara osjećaj udobnosti. Narodna izreka ‘Hladna glava, a tople noge’ vjerodostojna je samo kad je riječ o podnom grijanju jer je raspodjela topline po vertikali i prostoru najbliža idealnoj – objašnjava Popović.

Dodaje i ostale prednosti: izbjegnuto vrtloženje zraka i podizanje prašine, što je važno za alergičare, podno grijanje kao niskotemperaturni način grijanja energetski je štedljivo i ekološko je u smislu smanjene emisije štetnih plinova, pogotovo u kombinaciji s toplinskim pumpama kao obnovljivim izvorom energije. I kao zadnje, ali ne manje važno, navodi estetiku prostora u kojem nema grijaćih tijela poput radijatora ili ventilokonvektora pa je održavanje praktičnije jer se čišćenjem poda ujedno čisti grijaća površina.

Što se tiče cijene ugradnje, startna investicija pri ugradnji podnoga grijanja ista je ili neznatno veća od troškova izrade radijatorskog, ali je ušteda tijekom ekspoatacije puno veća pa je ukupni omjer povoljniji u korist podnoga grijanja.

– Treba napomenuti da se dio radova koji se pripisuje izradi podnoga grijanja (polaganje toplinske i hidroizolacije estriha, rubna traka, dilatacijske fuge, izrada parne brane i sl.) može uračunati pod građevinske radove, čime se kalkulacijski troškovi izrade stavljaju u realne okvire – objašnjava Popović i dodaje da su cijene oko 10 eura/m2.

Temperature do 28°C

Ovaj način grijanja, kaže Popović, preporuča se svim tipovima gradnje jer je tehnološki toliko razvijen da je moguće ponuditi razne vrste podnoga grijanja za gotovo sve vrste podloga, pri čemu se osnovni način rada ne mijenja.

– Kvalitetno izvedeno podno grijanje upravlja se tzv. kliznom regulacijom koja u ovisnosti o vanjskoj temperaturi i temperaturi prostora precizno kontrolira temperaturu polaznog i povratnog voda, čime je proces grijanja visokoautomatiziran i samostalan – kaže Popović.

Kad je riječ o radu podnog grijanja, za razliku od radijatorskog koji funkcionira na principu konvekcije topline i kružnog strujanja zraka, ono isijava toplinu ravnomjerno cijelom površinom polaganja pa možemo reći da je pod po kojem hodamo jedan veliki, ravnomjerno zagrijan radijator, gdje površinska temperatura ne bi smjela prijeći 28°C.

Foto: Plant Style, Shotterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 11:17