Mala škola gradnje i arhitekture

Koji sustav grijanja odabrati za dvoetažni stan na Krku?

 

Marko Slošić, voditelj prodaje u tvrtki Regulator d.o.o.

Kontakt: www.regulator.hr i email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PITANJE

Poštovani, nedavno sam kupila dvoetažni stan u novogradnji, površine 90 četvornih metara (45 m2 po etaži), s okućnicom. No, stan nema predviđeno nikakvo grijanje jer sam ga kupila u visokoj robau fazi. Postoje instalacije za klimu i dimnjak na glupome mjestu (u kuhinji). I sad mi je najveći problem - koji sustav grijanja odabrati? Iako je stan na moru, na Krku, ne želim polovična rješenja poput grijanja na klimu ili nakon posla dolaziti u hladan stan. Moram napomenuti da stan nema mogućnosti spajanja na gradski plin i slično. Dobivam potpuno oprečna mišljenja o grijanju na struju, dizalici topline, energentima... i iskreno ne znam što odabrati. U stanu nema podnih obloga i u ovoj fazi nije problem proštemati zidove/podove. Jednako tako, budžet za grijanje nije problem. Molim pomoć za dugoročno najbolje i najekonomičnije rješenje. Hvala!

ODGOVOR

Kako se vaš objekt nalazi na moru, gdje su zime relativno blage, a napisali ste da budžet za grijanje nije problem, najbolja je opcija sustav s podnim grijanjem i dizalicom topline. Budući da su današnje dizalice topline reverzibilne te preko njih možete riješiti i hlađenje tijekom vrućih ljetnih dana (ventilokonvektore, koji izgledaju kao unutarnje jedinice klima-uređaja, možete ugraditi na već predviđena mjesta za njih). U startu je to skuplja investicija u odnosu na druge energente, ali, vjerujte, brzo se isplati.Takav jedan sustav s dizalicom topline za grijanje/hlađenje s četiri ventilokonvektora za hlađenje (dva po svakoj etaži), spremnikom potrošne tople vode (zapremine 190 l) i kompletnom opremom za podno grijanje ispadne kojih 90-ak tisuća kuna plus trošak rada majstora.

Druga, jeftinija opcija bilo bi grijanje na pelet, radijatorsko grijanje i hlađenje preko klima-uređaja. Takav bi sustav koštao oko 30 tisuća kuna plus trošak rada majstora koji bi sve to ugradio.

Vlado Kos/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:46